NOS Sport

Tweevoudig olympisch kampioen Van Rijsselberghe beëindigt surfcarrière

Van Rijsselberghe stopt ermee: 'Ik ga geen races meer varen'

Dorian van Rijsselberghe heeft na de gemiste kwalificatie voor de Olympische Spelen een punt achter zijn windsurfcarrière gezet. De tweevoudig olympisch kampioen in de RS:X-klasse zegt uit te kijken naar een toekomst zonder topsurfen.

"Ik heb altijd met mijn hart gevaren, alleen was dat de laatste tijd een lastige opgave", legt Van Rijsselberghe uit. "Diep van binnen was de drive niet groot genoeg om op de WK de sterren van de hemel te varen."

De heimwee naar zijn gezin in Californië - Van Rijsselberghe is getrouwd en heeft twee dochters - bleek een steeds zwaardere last te worden. "Het is bijna niet te doen drie maanden van huis te zijn. Dan ben ik soms zo met het thuisfront bezig."

"Als je die processen los gaat laten, dan ontgroei je elkaar. Een gouden medaille is me veel waard, maar geen echtscheiding", aldus Van Rijsselberghe.

De honger van 'Dorian, het surfjochie van Texel' is gestild

De twijfel bij de surfer van Texel was deze week voelbaar bij de WK in Sorrento, waar hij na een bloedstollende tweestrijd het goud en de olympische kwalificatie aan zijn goede vriend Kiran Badloe moest laten.

Daar had Van Rijsselberghe uiteindelijk vrede mee. Zijn strijd met Badloe omschreef hij als "vriendschap tot het bittere einde". De twee hebben de voorbije jaren het internationale windsurfen gedomineerd, getuige ook hun WK-titels in 2020, 2019 (Badloe) en 2018 (Van Rijsselberghe).

Van Rijsselberghe is voornemens om Badloe nu bij te staan in diens jacht op olympisch goud. "Ik ga ervoor zorgen dat ik bij Kiran de puntjes op de i kan zetten, zodat hij op de Spelen het maximale eruit kan halen."

De goede band tussen Van Rijsselberghe (rechts) en Badloe bleek andermaal op de WK in Sorrento

Van Rijsselberghe veroverde zijn eerste grote titel in 2011, toen hij in het Australische Perth wereldkampioen werd in de RS:X-klasse. Naast het goud in 2018 won hij op het WK ook twee keer zilver en twee keer brons.

Gouden medailles en Máxima

Zijn mooiste zeges behaalde hij op de Olympische Spelen van 2012 en 2016. In Londen was Van Rijsselberghe met een reguliere en de medalrace nog te gaan al zeker van olympisch goud.

In 2016, in Rio de Janeiro, prolongeerde Van Rijsselberghe zijn olympische titel en baarde hij opzien door zijn overwinning op de boot met koning Willem-Alexander en koningin Máxima te vieren.

De Amerikaanse nieuwszender NBC zag koningin Máxima toen aan voor de vrouw van Van Rijsselberghe.

NOS-verslaggever Ayolt Kloosterboer maakte de loopbaan van Van Rijsselberghe van dichtbij mee. "In het begin keek ik naar Dorian van Rijsselberghe zoals de buitenwereld dat deed. Een talentvolle sporter met veel charisma, maar ook een vreemde vogel. En lastig om te interviewen, omdat hij zelden serieus is."

"In 2011 en 2012 kreeg ik de kans om een documentaire over Dorian te maken. In die tijd heb ik hem goed leren kennen. Die kleuren, die grappen en grollen, dat is de buitenkant. Daarbinnen zit een vent met een warm hart. En een echte winnaar. Dat is uniek. Er zijn niet veel topsporters die een warme persoonlijkheid koppelen aan een absolute killersmentaliteit in de wedstrijd."

'Van Rijsselberghe werkte altijd keihard'

"Het succes is hem heus niet komen aanwaaien. Reken maar dat hij er hard voor heeft gewerkt, ook al doet het imago van de windsurfers anders vermoeden. Ze behoren absoluut tot de fitste olympische atleten."

"Dorian was de allerbeste. Als hij wilde winnen, dan deed hij dat. Dat hij stopt, voelde ik wel aankomen. De laatste jaren begon het gezin steeds meer aan hem te trekken. Ik zag hem worstelen met zijn motivatie. Dat Badloe naar de Spelen gaat, vindt hij echt niet erg. Het is goed zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl