NOS Sport

Geen Spelen voor Van Rijsselberghe: 'Was vriendschap tot bittere eind'

Van Rijsselberghe: 'Er moeten ook zeker verliezers zijn'

De broederstrijd tussen windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe werd er een van indrukwekkende proporties bij de WK RS:X. Minstens zo opmerkelijk was de reactie van verliezer Van Rijsselberghe, die zich snel had neergelegd bij zijn tweede plaats en de gemiste olympische kwalificatie.

"Het was vriendschap tot het bittere eind. Ik ben onwijs trots dat we elkaar deze week niet wilden saboteren", zei Van Rijsselberghe. De Texelaar won zaterdag in Sorrento de medalrace, maar zag Badloe op het nippertje op de vereiste vijfde plaats finishen.

"Ik heb alles gegeven. Ik heb eindelijk lekker kunnen varen, aan mij heeft het vandaag niet gelegen", maakte de tweevoudig olympisch kampioen zichzelf geen verwijten.

Toch heeft Van Rijsselberghe het vooral in de eerste drie racedagen laten liggen, aangezien hij vrijdag pas de kampioensvorm kreeg, nota bene nadat hij Badloe na de tiende race al min of meer had gefeliciteerd met de eindzege.

Dat moment leidde zijn comeback in en daarna werd het alsnog spannend tussen de surfvrienden. "Na de finish kwam de frustratie van de hele week eruit", erkende Van Rijsselberghe, die zijn zege bij de medalrace met een enorme vreugdekreet vierde.

  • NOS / Ayolt Kloosterboer
    Dorian van Rijsselberghe
  • NOS / Ayolt Kloosterboer
    Dorian van Rijsselberghe komt bij van de inspanningen van de medalrace

Badloe ging er dus met de buit vandoor, maar gaf toe dat hij tijdens de medalrace alles had moeten geven.

"Ik lag in het begin niet zo heel goed, maar ik moest het koppie koel houden en de race rustig uitvaren", zei de wereldkampioen, die ook in 2019 goud won. "Ik moest diep gaan toen ik zag dat Dorian vooraan lag en ik minder goed ervoor stond. Toch kneep ik 'm niet."

Dat het met de vriendschap tussen de twee wel goed zit, bleek ook wel uit het voornemen van Van Rijsselberghe om Badloe bij te gaan staan in diens voorbereiding richting de Olympische Spelen. Hoe de toekomst van Van Rijsselberghe eruit ziet is nog niet bekend.

"Tot nu toe zie ik geen reden om te stoppen. Maar ik ga eerst lekker naar huis, naar Amerika. Met vrouw en kinderen eens kijken hoe de vork in de steel zit en dan gaan we verder kijken."

Bekijk hieronder de reactie van Kiran Badloe na het behalen van zijn wereldtitel:

Wereldkampioen Badloe: 'Moest diep gaan toen Dorian aan kop lag'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl