NOS NieuwsAangepast

Beatrixziekenhuis Gorinchem gesloten om coronavirus, tien patiënten in NL

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is uit voorzorg gesloten vanwege het coronavirus. Een ernstig zieke vrouw die daar een week heeft gelegen, had het virus onder de leden zonder dat het ziekenhuis dat wist. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van minister Bruins en het RIVM.

Medewerkers kunnen nog wel in en uit het ziekenhuis, maar bezoekers en nieuwe patiënten komen er niet in. Er wordt een uitzondering gemaakt voor ouders die hun zieke kinderen willen bezoeken.

Ook de Lingepolikliniek in Leerdam, onderdeel van het Beatrixziekenhuis, is gesloten vanwege een grote kans op besmetting. Het is onduidelijk hoelang de maatregel zal duren.

Bruins zei verder dat er inmiddels voor zover bekend tien coronapatiënten in Nederland zijn. Behalve de eerder bekendgemaakte patiënten in de omgeving van Tilburg, Amsterdam en Delft zijn er besmettingen vastgesteld in Gorinchem, Coevorden en nog een in Tilburg.

Erasmus MC

De vrouw die in Gorinchem heeft gelegen, is 49 jaar en komt uit het Brabantse Nieuwendijk. Zij meldde zich op vrijdagavond 21 februari op de spoedeisende hulp met luchtwegklachten en lag vervolgens een week op de IC. Op die dag werd ze overgeplaatst naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam omdat haar toestand verslechterde.

De vrouw is in Gorinchem niet gecontroleerd op het coronavirus. "Volgens het tot en met vrijdag 28 februari geldende RIVM-protocol was er geen aanleiding om deze patiënt te hoeven testen", meldt het ziekenhuis. De vrouw was niet in een risicogebied geweest of in aanraking gekomen met een bevestigde besmette patiënt. Het RIVM zegt overigens dat zo'n protocol specifiek voor ziekenhuizen niet bestaat, maar dat het aan ziekenhuizen is om te besluiten al dan niet op corona te testen.

In Rotterdam werd duidelijk dat ze het coronavirus heeft en nu wordt ze in isolatie behandeld. Vandaag werd besloten tot een opname- en bezoekersstop voor het ziekenhuis in Gorinchem. Er wordt in kaart gebracht met welke ziekenhuismedewerkers en patiënten de vrouw in contact is geweest.et is volgens RIVM-directeur Van Dissel nog niet duidelijk waar de patiënt besmet is geraakt.

Carnaval

Een andere patiënt woont in het Drentse dorp Dalen, in de gemeente Coevorden. Het is een man van middelbare leeftijd. Hij heeft drie dagen carnaval in Tilburg gevierd en meldde zich na klachten bij zijn huisarts. Het RIVM weet niet of hij de infectie in Tilburg heeft opgelopen.

De man woont samen met een partner, die ook is getest. Hij zit in thuisisolatie en het gaat volgens burgemeester Bouwmeester van Coevorden "redelijk goed" met hem.

De patiënt heeft in Tilburg niet dezelfde kroegen bezocht als de man uit Loon op Zand die de eerste Nederlandse coronapatiënt was. Die laatste man is in Noord-Italië geïnfecteerd geraakt.

De nieuwe patiënt uit Tilburg, een vrouw, heeft ook carnaval gevierd. Ook bij haar moet nog vastgesteld worden of ze de infectie in Tilburg of elders heeft opgelopen.

De jonge vrouw uit Delft van wie gisteren bekend werd dat ze het virus heeft, is in thuisisolatie. Bij haar is de link met Noord-Italië zeker. Haar contacten zijn ook in thuisquarantaine.

Thuis blijven

Mensen die in de besmettingshaarden China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië zijn geweest en luchtwegklachten hebben, wordt geadviseerd om uit voorzorg thuis te blijven, ook als die klachten mild zijn. "Worden de klachten erger, neem dan telefonisch contact op met de huisarts", zegt het RIVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl