NOS Nieuws

Muzikant en acteur Bob Fosko (64) overleden

Acteur, presentator en muzikant Bob Fosko is gisteren in Amsterdam overleden. Fosko was al geruime tijd ernstig ziek, hij had kanker. Hij is 64 jaar geworden.

De frontman van De Raggende Manne en Groep Fosko, die eigenlijk Geert Timmers heette, begon begin jaren 80 als acteur in rollenspellen op de politieacademie en het Instituut voor Psychotrauma. Daarna nam zijn muzikale carrière een vlucht, met het nummer Poep in je hoofd. Raggende Manne maakte furore met hun zelfbenoemde hectische jazz-punk. De creatieve duizendpoot Fosko was ook een van de breinen achter Hakkûhbar, de groep die in 1996 een nummer 1-hit scoorde met Gabbertje.

Fosko was te zien op het reizende theaterfestival De Parade en in musicals, bijvoorbeeld als Alfred P. Doolittle in My Fair Lady. Op televisie deed hij reclamewerk (hij was de stem in de reclame van een instantsoepfabrikant) en had rollen in Goede Tijden Slechte Tijden, Baantjer en recent nog in Het geheime dagboek van Hendrik Groen, waarin hij een chagrijnige kok speelde.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In 2019 werd bekend dat Fosko slokdarmkanker had en dat de ziekte was uitgezaaid. "Ik zie wel waar het schip strandt", zei hij in februari in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. "Ik ben heel blij dat ik er nog ben en die laatste periode moeten we er wat leuks van maken, lijkt mij."

Campagneliederen voor de SP

Op sociale media stromen de reacties binnen. "Wat een verdriet, bedankt voor alles wat je voor onze partij hebt gedaan", twittert SP-leider Lilian Marijnissen. De sociaal betrokken Fosko schreef en zong campagneliederen voor de SP. Eind vorig jaar kreeg hij op een partijcongres nog de Gouden Tomaat uitgereikt, voor zijn muzikale steun.

Ook anderen roemen zijn muzikale veelzijdigheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl