NOS SchaatsenAangepast

Herboren Roest op koers voor goud op WK allround

Roest grijpt macht op WK allround met 5.000 meter

Patrick Roest is bij de WK allround in Hamar hard op weg naar zijn derde opeenvolgende wereldtitel. Dankzij een geweldige 5.000 meter sloeg hij een flink gat met zijn grootste concurrent, de Noor Sverre Lunde Pedersen.

Twee weken geleden beleefde Roest op de WK afstanden in Salt Lake City een rampzalig weekeinde, maar nu is het goede gevoel weer terug. Een licht aflopend schema bracht hem naar 6.14,35 en daarmee was hij veruit de snelste. Op de 500 meter eindigde hij als zevende.

De opluchting bij Roest was dan ook groot. "Ik stond best wel zenuwachtig aan de start, omdat ik niet wist hoe het zou uitpakken. Ik ben heel blij dat ik zo'n rit heb kunnen laten zien en ik heb een mooie voorsprong voor morgen."

Opgeluchte Roest: 'Ik stond zenuwachtig aan de start'

Pedersen kreeg het publiek in eigen huis op de banken door in een direct duel Sven Kramer te verslaan. De Nederlander kwam met 6.25,54 niet verder dan de negende plek.

Kramer kondigde van tevoren aan dat hij door privé-zorgen zijn hoofd maar moeilijk bij het schaatsen kon houden. De negenvoudig wereldkampioen kwam gelaten over de finish. Op de 500 meter kon hij eerder met 37,49 ook geen potten breken.

Roest staat dus na twee afstanden aan de leiding. Het verschil met Pedersen op de 1.500 meter is ruim 1 seconde. De Japanse winnaar van de 500 meter, Seitaro Ichinohe, staat derde. Jan Blokhuijsen (achtste op de 500 meter en zevende op de 5.000 meter) is de nummer vier. Kramer staat twaalfde, één plek voor Ted-Jan Bloemen.

Ichinohe wint 500 meter

De 500 meter werd gewonnen door Ichinohe. De Japanner haalde als een van de weinigen een hap van zijn persoonlijk record af en bleef met een tijd van 36,17 de Canadees Tyson Langelaar voor.

Roest en Blokhuijsen kwamen in een directe confrontatie tot 36,52 en 36,54. Kramer kwam niet verder dan een negentiende plaats met 37,49.

  • NOS
    Programma WK schaatsen zaterdag
  • NOS
    Programma WK schaatsen zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl