Kirsten Wild baalt tijdens het omnium bij de WK baanwielrennen in Berlijn
NOS SportAangepast

Jonge Japanse Kajihara onttroont Wild op omnium bij WK baanwielrennen

Kirsten Wild heeft haar wereldtitel op het omnium niet kunnen prolongeren. Wild werd bij het eerste onderdeel, de scratch, teruggezet van de tweede naar de negentiende plaats wegens het veroorzaken van een valpartij.

Daarna maakte ze veel goed, maar haar inhaalrace strandde na een afsluitende puntenkoers op de zevende plaats.

De wereldtitel ging naar de 22-jarige Japanse Yumi Kajihara, die vanaf het eerste onderdeel aan de leiding ging. De Italiaanse Letizia Paternoster werd tweede, voor de Poolse Daria Pikulik.

Wild krijgt de schuld van val

De 37-jarige Wild finishte op de scratch - het onderdeel waarop zij woensdag nog wereldkampioene werd - als tweede achter Kajihara. Niet veel later werd ze door de jury echter teruggezet naar de negentiende plaats.

Wild veroorzaakt valpartij in omnium en wordt door jury teruggezet

Dat had te maken met een onverwachte manoeuvre die Wild onderweg maakte. De wereldkampioene stuurde heel even omhoog, waardoor er achter haar rug vier rensters onderuit gingen.

Onder de slachtoffers was ook de Engelse olympisch kampioene van 2016 Laura Kenny-Trott. De grote concurrente van Wild ging hard onderuit en verliet met een gehavend gelaat de wielerbaan. Wild werd als schuldige aangewezen en daarom teruggezet in de uitslag.

'Wat wil je dat ik zeg?'

Na de afsluitende puntenkoers kon Wild eindelijk de beelden terugkijken van haar diskwalificatie op het eerste onderdeel. "Wat wil je dat ik zeg?", stamelde Wild. "Die Japanse komt naar beneden, daar schrok ik wel een beetje van. Ik stuurde mee naar beneden en zag een gat om eruit te komen. Dit doe je niet met opzet. Het is pech dat ze daar achteraan vallen."

Laura Kenny-Trott verlaat met een gehavend gezicht de wielerbaan

Natuurlijk snapte Wild ook wel dat prolongatie van haar titel vervolgens een onbegonnen zaak zou worden. "Natuurlijk ging ik door. Wat moet je anders? Ik kon nog wel voor de derde plek rijden, maar ik kreeg niet de ruimte waar ik op hoopte."

Zesde na drie onderdelen

Ook bij het tweede onderdeel, de temporace, kreeg Wild achteraf een officiële waarschuwing vanwege het in gevaar brengen van een concurrente, maar deze keer bleef dat zonder gevolgen.

Wild behield zo haar vijfde plaats in de uitslag van de temporace en met de zege in de afvalkoers kwam het podium zelfs weer in zicht.

In de afvalkoers leek het klassement op de kop gezet te worden. Jennifer Valente, de Amerikaanse nummer twee, liet zich verrassen en pakte slechts twee schamele puntjes.

Ook Kajihara, de leidster in het klassement, kreeg de schrik van haar leven toen ze in de slotfase hard tegen de houten ondergrond kwakte. De Japanse mocht haar wedstrijd voortzetten en werd nog knap derde.

Geen ruimte in puntenkoers

In de afsluitende puntenkoers, waar extra punten te verdienen vielen, probeerde Wild vervolgens van alles om een ronde voorsprong te pakken.

Kajihara en Paternoster, de nummers een en twee in het klassement, sprongen echter telkens in haar wiel en zo bleef een podiumplek voor Wild buiten bereik.

Yumi Kajihara viert haar wereldtitel

De Duitse sprintster Emma Hinze zorgde voor een prachtig slotakkoord door voor eigen publiek de wereldtitel op de sprint te pakken.

In de finale was de pas 22-jarige Duitse twee keer te sterk voor de Russin Anastasija Vojnova. Hinze trad daarmee in het spoor van haar landgenote Kristina Vogel.

Vogel werd in 2018 in Apeldoorn voor de vierde keer wereldkampioene sprint, maar liep later dat jaar een dwarslaesie op bij een trainingsongeluk. Sindsdien beweegt ze zich voort in een rolstoel.

Hinze won eerder deze week goud op de teamsprint, het enige onderdeel waarop ze al eerder medailles had veroverd. Op weg naar de sprintfinale had de Duitse achtereenvolgens gewonnen van Olena Starikova (de nummer twee van de EK), Laurine van Riessen en titelhoudster Lee Wai Sze uit Hongkong.

Shanne Braspennincx werd bij de laatste zestien uitgeschakeld door Vojnova.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl