Baanwielrenster Vogel: 'Ik voel me als een kleine baby'

Meervoudig olympisch en wereldkampioene baanwielrennen Kristina Vogel, die niet meer kan lopen na een zwaar ongeluk tijdens een training, zegt dat ze er klaar voor is haar leven weer op te pakken. "Ik wil mijn verhaal vertellen, mijn positieve energie doorgeven aan anderen. Dat is de taak die ik graag op me wil nemen."

Tijdens een persconferentie in een ziekenhuis in Berlijn, haar eerste openbare optreden sinds het ongeluk waarbij ze een dwarslaesie opliep, vertelde de 27-jarige Duitse openhartig over wat haar is overkomen en de periode daarna. "Ik voel me als een kleine baby, die alles voor het eerst moet leren."

Botsing

Vogel botste op 26 juni bij een training in Cottbus met hoge snelheid op een Nederlandse junior, die een staande start oefende. De Duitse werd onmiddellijk overgebracht naar een ziekenhuis in Cottbus en vervolgens per helikopter naar Berlijn gevlogen, waar ze de afgelopen maanden is behandeld.

Van het ongeluk kan ze zich niets meer herinneren. "Ik ben erg blij dat ik niet weet hoe het gegaan is. Ik hoop wel dat nog opgehelderd wordt hoe het heeft kunnen gebeuren. Dat is belangrijk voor me."

Met de schuldvraag houdt ze zich niet bezig. "De situatie wordt door anderen voor me uitgezocht. De Nederlandse wielerbond en de renner tegen wie ik aangebotst ben, hebben zich nog niet bij mij gemeld."

"De eerste herinnering die ik heb, is ontwaken op de baan. Ik zei mezelf keer op keer dat ik moest blijven ademen. Toen kwamen mijn collega's bij me, ze hielden mijn hand vast."

Dat ze niet meer zou kunnen lopen, werd al snel duidelijk. Een feit waar Vogel ogenschijnlijk snel vrede mee had. "Het heeft misschien wel geholpen dat ik niet meer hoefde te denken dat ik nog weer zou kunnen lopen."

"Het is zoals het is. Als ik kon kiezen, dan had ik een ander lot gekozen. Maar nu is het zo. En dat accepteer ik. Hoe sneller ik dat accepteer, des te sneller ik verder kan."

Titels

Vogel won in haar carrière als baanrenster twee keer olympisch goud, werd elf keer wereldkampioene en veroverde drie Europese titels. Op de WK in Apeldoorn begin dit jaar veroverde ze gouden medailles op de sprint en teamsprint.

De Duitse raakte negen jaar geleden ook al eens ernstig gewond bij een ongeluk tijdens een training. Ze kwam toen in botsing met een auto en werd daarna twee dagen in een kunstmatige coma gehouden.

STER reclame