NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse coronapatiënt werkt in Amsterdam UMC

De vrouw uit Amsterdam die als tweede in Nederland is besmet met het coronavirus is een medewerker van het Amsterdam UMC. Ze werkt op de locatie van het voormalige AMC, bevestigt het ziekenhuis.

Alle medewerkers zijn over de besmetting geïnformeerd. De kans is klein dat patiënten van het ziekenhuis zijn besmet, staat in de interne e-mail. "De medewerker doet geen patiëntgebonden werkzaamheden. Ze is deze week van vakantie teruggekomen uit Italië en op donderdag even aan het werk geweest in het ziekenhuis. Die dag is zij onmiddellijk naar huis gegaan."

In de e-mail staat ook dat medewerkers benaderd kunnen worden voor het contactenonderzoek van de GGD Amsterdam.

Thuisisolatie

Het RIVM maakte de besmetting van de Amsterdamse vanochtend bekend. De vrouw zit nu in thuisisolatie in Diemen. Dat is niet haar eigen woning, zegt minister Bruins. Ze kan daar verblijven omdat haar toestand niet ernstig is en omdat in Diemen voor haar gezorgd kan worden.

Ook het RIVM zegt dat vanwege het milde ziektebeeld thuisisolatie een optie was:

RIVM: "Bij tweede patiënt is sprake van een milder ziektebeeld"

De GGD Amsterdam verwacht het contactonderzoek over de Amsterdamse vrouw vandaag nog af te ronden. In Diemen en Amsterdam worden geen maatregelen genomen naar aanleiding van de besmetting.

De vrouw heeft geen link met de eerste coronapatiënt uit Loon op Zand, wiens besmetting gisteravond bekend werd. Volgens de burgemeester van Tilburg, waar de man in het ziekenhuis ligt, gaat het goed met hem. Beide patiënten waren kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije, waar een grote uitbraak van het virus is.

Telefoonnummer

De regering heeft vanwege de besmettingen een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het coronavirus. Op 0800-1351 kunnen mensen hun vragen kwijt over het virus. Minister Bruins voor Medische Zorg opent het nummer omdat er volgens hem in de samenleving veel vragen zijn over het coronavirus.

De minister verwacht vandaag nog met beide coronapatiënten te spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl