Een Ugandese militair bestrijdt sprinkhanen
NOS Nieuws

Sprinkhanenplaag Afrika: 'Plaag wordt 500 keer zo groot, als we niks doen'

Al maandenlang verplaatsen zwermen sprinkhanen zich door Oost-Afrika. De insecten verslinden oogst na oogst. In landen als Kenia, Somalië, Uganda, Zuid-Sudan en Ethiopië en richtten ze een ravage aan onder gewassen, waardoor een voedselcrisis dreigt.

Hulporganisatie Oxfam Novib start een inzamelingsactie om de miljoenen mensen daar, van wie een groot deel nu al honger lijdt, te helpen. "De sprinkhaanzwermen worden steeds groter. Als we nu, voor het regenseizoen, niks doen, dan is het probleem in juni 500 keer zo groot", zegt Nienke Hiemstra, projectleider noodhulp van Oxfam Novib in het NOS Radio 1 Journaal. "In het regenseizoen breidt zo'n plaag zich nog verder uit."

Snelle actie is nodig, volgens Hiemstra, omdat mensen in deze tijd zaden moeten planten voor hun voedsel. "We richten ons op het uitdelen van zaden en gereedschap en helpen mensen met het herstel van hun levensonderhoud en het beschermen daarvan." Tegelijk wordt de plaag aangepakt met pesticiden die vanaf de grond en uit de lucht worden gespoten.

Sprinkhanen in de hand van een lokale veeboer

Ook de VN waarschuwt dat de ramp niet te overzien is als de sprinkhanen zich de komende maanden kunnen voortplanten en heeft 138 miljoen euro uitgetrokken om de insectenplaag te stoppen.

Behalve in Afrika is onlangs ook in Pakistan de noodtoestand uitgeroepen vanwege een sprinkhanenplaag.

Sprinkhanencommandant

In Uganda is het leger ingezet om de insecten te doden. De prominente commandant Kavuma, met een lange staat van dienst, is daar verantwoordelijk voor de bestrijding. Hij ziet de sprinkhanen als "formidabele vijanden", zegt hij in The Guardian. "Toen we twee weken geleden begonnen, wist ik niet veel over deze schepseltjes. Maar nu ben ik een deskundige. Ik weet hoe ze zich gedragen en hoe ze zich verplaatsen."

Omdat de sprinkhanen 's nachts niet vliegen, stuurt hij zijn troepen er voor zonsopkomst op af met pesticiden. "Nadat we de volwassen dieren hebben gedood, gaan we op zoek naar de plekken waar ze eitjes leggen, om die te vernietigen."

Kenia kreeg onlangs te maken met de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar:

Grote sprinkhanenplaag in Oost-Afrika: 'ze hebben alles aangetast'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl