Een man bekijkt de schade in een straat waar pand in vlammen opgingen
NOS Nieuws

Indiase premier Modi roept op tot kalmte na dagen van rellen

Premier Modi van India heeft de inwoners van New Delhi na dagen van rellen opgeroepen om de rust te bewaren. De botsingen tussen hindoes en moslims kostten aan zeker twintig mensen het leven. "Wij streven vrede en harmonie na. Ik roep iedereen in Delhi op vreedzaam en gebroederlijk met elkaar om te gaan", zei Modi in een tweet.

De politie omschrijft de situatie vandaag als gespannen, maar onder controle. De hoogste bestuurder van New Delhi heeft de regering gevraagd militairen te sturen naar de wijken waar de rellen plaatsvonden. Scholen blijven nog dicht.

Oproerpolitie in de straten van New Delhi

Aanleiding voor de geweldsuitbarsting waren demonstraties voor en tegen een onder Modi ingevoerde immigratiewet. Daarin staat dat vluchtelingen die vanuit buurlanden naar India komen Indiaas staatsburger kunnen worden, behalve als ze moslim zijn. De moslimminderheid in het land is daar tegen, veel hindoes zijn voor.

Dat zorgt al maanden voor onrust, gewelddadige demonstraties en hardhandig politieoptreden. De rellen van gisteren en de dagen daarvoor hebben aan zeker twintig mensen het leven gekost. Minstens 189 mensen raakten gewond.

Beelden van de rellen van gisteren:

Huizen, winkels, voertuigen en een benzinepomp in New Delhi afgebrand

Oppositieleider Sonia Gandhi houdt de hindoe-partij van premier Modi verantwoordelijk voor het geweld. Die zou de haat tussen bevolkingsgroepen hebben aangewakkerd door moslims als niet-vaderlandslievend af te schilderen en te zeggen dat het moslimprotest door Pakistan wordt betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl