NOS Sport

Ecclestone: 'Nooit gedacht dat de GP van Zandvoort zou terugkeren'

Ecclestone: 'Nooit gedacht dat Zandvoort zou terugkeren op de F1-kalender'

Bijna 35 jaar geleden trok hij de stekker uit de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort. Formule 1-baas Bernie Ecclestone was er klaar mee jaarlijks de verliezen van de race in het duinencircuit te dekken.

Voor Ecclestone, die dit jaar 90 jaar wordt, was Formule 1 big business. De NOS sprak met de ooit zo machtige Brit in Londen over de rentree van de 'Dutch Grand Prix' op de Formule 1-kalender.

'Ik zat er helemaal naast'

"Ik had nooit gedacht dat Zandvoort zou terugkeren op de Formule 1-kalender. Ik zat er helemaal naast, maar ik ben blij dat te kunnen zeggen", aldus de Brit, die veertig jaar de machtigste man in de exclusieve Formule 1-wereld was. In 2017 werd Ecclestone uit zijn functie gezet nadat hij zijn aandelen voor 7,5 miljard dollar aan Liberty Media had verkocht.

Ecclestone legde in 1985, bij de laatste Grand Prix van Nederland, uit waarom hij besloot de race niet meer terug te laten komen op de kalender. Het circuit was sterk verouderd, commercieel viel er veel te weinig te halen, er kwam te weinig publiek en de infrastructuur kon niet voldoen aan de eisen van het Formule 1-circus. In zijn ogen zou de F1 nooit meer terugkeren in Zandvoort.

Bekijk hier een deel van het interview met Ecclestone bij de laatste Grand Prix in Zandvoort in 1985 :

1985: Mart Smeets interviewt Bernie Ecclestone

Hoe kijkt Ecclestone nu naar de opzienbarende rentree van Zandvoort in de belangrijkste raceklasse van de autosport? "De invloed van Max Verstappen heeft enorm geholpen, vooral bij het verkopen van kaartjes. Maar zonder grote sponsor was dit nooit gelukt. Er is veel enthousiasme nu. Dat was er 35 jaar geleden niet."

Zandvoort heeft in vier maanden tijd een complete metamorfose ondergaan. Ecclestone kijkt uit naar 3 mei, wanneer de terugkeer van de 'Dutch Grand Prix' officieel een feit is: "Er is in korte tijd heel veel gebeurd. Ik ben heel benieuwd hoe het er straks echt uitziet. De kombochten zijn heel speciaal", aldus de 89-jarige Brit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl