Van Rijsselberghe begint WK én strijd om olympisch ticket met pech Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is dinsdag het wereldkampioenschap in het Australische Sorrento - en dus ook de strijd om een olympisch ticket met zijn surfvriend Kiran Badloe - met pech begonnen.

De tweevoudig olympisch kampioen had vrij snel na de start van de eerste race van de dag zeewier aan zijn vin. Om dat eraf te krijgen, moest Van Rijsselberghe een stuk achteruit varen. De opgelopen achterstand was niet meer goed te maken en hij finishte als achttiende.

De overige twee races op dinsdag verliepen voor Van Rijsselberghe wel voorspoedig. In de blauwe vloot won hij de tweede race en in de derde werd hij vierde.

'Die lange doet het goed'

"Dit is niet zo'n heel daverende start", vertelde Van Rijsselberghe op het strand van Sorrento. "Als je zeewier aan je vin hebt, dan komt er lucht bij de vin. Dan heb je geen grip meer. Dan moet je achteruit varen, want je kunt niet meer de kant op die je wil. Pijnlijk."

Van Rijsselberghe: 'Het moet uitermate klasse, want die lange doet het goed'

In twee daaropvolgende races kon de 31-jarige op Texel geboren windsurfer zich herpakken. "Gelukkig kwam ik met de eerste plek terug. Het is oké, maar het moet uitermate klasse. Want die 'lange' doet het goed."

Badloe op plaats twee

En met 'die lange' doelt Van Rijsselberghe op zijn grootste concurrent, Badloe. Hij is het toernooi wel goed begonnen en staat na de eerste drie races tweede in het voorlopige klassement.

In de gele vloot finishte hij de eerste race als tweede, in de tweede eindigde hij als eerste en de derde race sloot hij af als tweede. "De kop is eraf. Ik heb twee 'tweetjes' en een keer kunnen winnen. Een goede start", aldus Badloe, die Van Rijsselberghe nauwelijks heeft gezien vandaag, omdat die in een andere vloot voer.

"Ik heb zijn eerste twee races kunnen zien. Hij heeft er één gewonnen, dat was gaaf om te zien. Bij de eerste zat hij helaas niet zo lekker bij. Maar het is nog maar een begin, de echte punten komen later."

Broederstrijd

Het wereldkampioenschap staat voor Nederland vooral in het teken van de 'broederstrijd' tussen Badloe en Van Rijsselberghe. Degene die deze week het hoogst eindigt, vertegenwoordigt Nederland in de RS:X-klasse tijdens de Olympische Spelen van Tokio.

Bekijk de reportage die NOS-verslaggever Ayolt Kloosterboer maandag voor de start van het WK maakte:

Vrienden Van Rijsselberghe en Badloe: een WK-duel om één olympisch ticket

De Nederlandse windsurfers hebben zelf voor dit scenario gekozen door af te spreken dat de resultaten van de wereldkampioenschappen van 2018, 2019 en 2020 bepalend zouden zijn voor uitzending naar Tokio.

In 2018 veroverde Van Rijsselberghe in Aarhus de wereldtitel en eindigde Badloe als tweede. Vorig jaar aan het Gardameer waren de rollen precies omgekeerd. Na twee WK's is de onderlinge stand dus precies gelijk en moeten de races deze week bij Sorrento het oordeel vellen, want een land kan per zeildiscipline maar één startbewijs verdienen.

Bouwmeester stijgt naar plaats twee

Bij de vrouwen klom Marit Bouwmeester in de Laser Radial-klasse op tot de tweede plaats in het klassement. De zeilster, olympisch kampioene van 2016, won op de derde wedstrijddag de enige race in haar vloot die werd gevaren. Ze heeft alleen nog de Deense Anne-Marie Rindom boven zich.

"Ik had een hele goede race. De start ging goed en ik heb geleid van start tot finish", aldus Bouwmeester. "Ik ben blij om te zien dat de dingen die we geoefend hebben tijdens de trainingen er nu ook uitkomen. Dat is een heerlijk gevoel. Ook richting de Olympische Spelen."

Bouwmeester en haar concurrenten konden pas aan het eind van de middag het water op. Regen, onweersbuien en een gebrek aan wind hielden de zeilsters lang aan de kant in Sandringham, waar het WK voor de vrouwen plaatsvindt.

Lilian de Geus, die al zeker is van het ticket voor Tokio, staat na de eerste surfdag derde. Ook zij startte slecht met de achttiende plek in race één, daarna volgden een derde en een eerste plaats.

De Geus: 'Ik had wel weer honger naar het water'

STER reclame