Discussie rond VAR bereikt nieuwe dimensie: 'Het lijkt wel carnaval'
"Zo kan het niet langer, het lijkt wel carnaval bij de scheidsrechters. Ja, ik zou daar best zelf willen gaan zitten, maar wel onder andere omstandigheden." Oud-arbiter Mario van der Ende biedt zich na een eredivisieweekend vol dwalingen aan als videoscheidsrechter.
Hij - en velen met hem - heeft zijn buik vol van het continue discussiëren over de VAR. Afgelopen weekend was het weer raak. En hoe. Op meerdere velden spraken trainers, spelers en zelfs scheidsrechters hun ergernis uit over het te pas en te onpas gebruiken van de VAR.
Scheidsrechtersbaas: 'We zoeken nog foutloze mensen'
"Het waren zes, zeven moeilijk te beoordelen situaties. Toevallig allemaal strafschopsituaties", aldus scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. En met een knipoog: "We zoeken nog mensen die alles foutloos kunnen beoordelen, misschien heb je nog iemand."
Bas Nijhuis deed een oproep aan zijn medescheidsrechters om met elkaar te praten over of de VAR ook bij twijfel moet ingrijpen of alleen bij zekerheden. Van Egmond: "En waarschijnlijk zal de conclusie zijn dat het lastig te beoordelen is. We gaan niet op één lijn komen; dit blijft gebeuren."
Feyenoord kreeg tegen Fortuna Sittard een omstreden penalty van Nijhuis. De VAR maakte de fout hem op een situatie te attenderen waarbij weinig aan de hand was. "Bas weet uit ervaring dat de VAR het meestal bij het rechte eind heeft en hij besloot daar in mee te gaan", verklaart Van Egmond de misser.
Van der Ende: "Ik snap helemaal niet dat Nijhuis dan na afloop roept dat er gesproken moet worden. Hij had de beelden voor zich en ziet toch ook dat het geen strafschop is? Onnavolgbaar."
Incidenten of structurele fouten?
Bij PSV en AZ waren er situaties waarbij de VAR de beelden bestudeerde en had moeten ingrijpen, maar dat juist niet deed. Met weer twee onterechte penalty's tot gevolg. "Of het incidenten zijn? Ja hallo, vijf incidenten in twee dagen. Nee, dit is structureel", vindt Van der Ende.
De 63-jarige Van der Ende - hij floot op EK's en WK's - pleit voor een aantal veranderingen rond de videoscheidsrechter. "Er is vorig jaar afgesproken dat de VAR ondersteunend moet zijn in plaats van corrigerend. Dat moet andersom, de VAR moet leidend zijn. En misschien ook oproepbaar voor de teams; die weten soms beter wat er echt gebeurt op het veld."
En verder: "De KNVB rouleert nu met de scheidsrechters. De ene dag staan ze op het veld, de andere dag zijn ze VAR. Dat moeten aparte groepen worden. Dan durven ze elkaar ook meer te corrigeren. Nu houden de scheidsrechters elkaar de hand boven het hoofd."
Van der Ende wil best VAR zijn
In de setting van aparte groepen en een leidende rol zou Van der Ende best zelf als VAR willen optreden. "Alles draait om onafhankelijkheid, waarneming en interpretatie. Als een scheidsrechter daarin afwijkend gedrag vertoont, moet hij gecorrigeerd worden. Maar als - ik zeg maar wat - mijn buurvrouw dat beter kan, moet zij het doen. Er moet een gekwalificeerd iemand zitten."
Van Egmond is niet op de hoogte van de woorden van Van der Ende, maar lijkt weinig te voelen voor verandering. "We willen dat de VAR ook op het veld actief is. Er moeten daar niet een stel gepensioneerden zitten."
En over de VAR puur in een eindverantwoordelijke rol: "Dat doen ze alleen in Engeland en dat is niet volgens het protocol van de FIFA. Onbegrijpelijk dat ze het dan toch doen. En in Engeland zie je juist een omgekeerde beweging: daar willen ze dat de VAR meer gebruikt wordt."