1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

Arbiter Nijhuis wil discussie in Zeist: 'Wanneer moet de VAR ingrijpen?'

Nijhuis twijfelt over penalty Feyenoord: 'Dit moeten we bespreken'

Hij was zelf verantwoordelijk voor twee veelbesproken momenten tijdens de eredivisiewedstrijd Feyenoord - Fortuna Sittard (2-1). Als arbiter wees hij immers twee keer naar de stip. Maar na afloop krabde Bas Nijhuis zich toch op zijn achterhoofd. "Moeten we hiervoor wel de VAR inzetten?", vroeg hij zich hardop af.

De eerste penalty was de meest omstreden strafschop. Er leek niet zoveel aan de hand, nadat Feyenoord-middenvelder Orkun Kökcü een schot had gelost dat niet eens binnen de palen belandde. De spelers vervolgden hun weg, niemand in De Kuip veerde op. Ook Nijhuis bekende niets onoorbaars te hebben waargenomen.

Omstreden VAR-ingreep leidt 1-0 in voor Feyenoord

De VAR in Zeist zag echter hoe Fortuna-verdediger Lazaros Rota het zestienmetergebied binnen kwam rennen en pardoes tegen Robert Bozenik opliep. Het had meer weg van een onfortuinlijke botsing waarbij Bozenik ten val kwam, dan van een keiharde overtreding. Maar na bestudering van de beelden gaf Nijhuis zijn collega gelijk: strafschop.

"Ik krijg op beeld te zien dat Bozenik in de rug wordt gelopen. Aan de hand daarvan heb ik een strafschop gegeven. Het lijkt alsof hij vol in de rug wordt gelopen. Daarom geef ik ook een penalty."

  • 'Ik denk dat heel Nederland het eens is: hier had de VAR niets moeten doen'
  • Advocaat: 'Twee terechte penalty's, vond ik wel'
  • Eerste basisplaats Bozenik in Kuip: 'Really great'

Maar Nijhuis is na afloop niet zo zeker meer van zijn besluit. Of van de gang van zaken. "De VAR is ervan overtuigd dat het een strafschop is en daarom roept hij mij ook. Maar ik vind dit wel een moment om met elkaar in Zeist over te discussiëren. Of we hiervoor een VAR moeten laten roepen. Even doornemen met elkaar of we hier moeten ingrijpen, ja of nee."

Fortuna-coach Sjors Ultee, die met zijn ploeg al acht strafschoppen tegen kreeg dit seizoen, is er vrij zeker van dat niemand in Nederland het een strafschop vond. "Hier moet de VAR helemaal niets mee doen. Als in een hele Kuip van vijftigduizend man niemand denkt aan een penalty en iemand in Zeist doet dat wel, dan zegt dat genoeg over de situatie."

Tweede omstreden VAR-moment tijdens Feyenoord-Fortuna: weer strafschop

Nijhuis beaamt dat voor dergelijke onschuldige botsingen de VAR niet in het leven geroepen is. "Het moet clear and obvious zijn als je iets mist. Als er echt een overtreding wordt gemaakt in de zestien en de benen worden weggeschopt, dan moeten we ingrijpen. Maar dit zijn momenten waarbij je je afvraagt: is dit iets om in te grijpen? Dat is lastig. Ik vind dit iets om met elkaar te bespreken."

Ook bij de tweede penalty fronsten de toeschouwers hun wenkbrauwen, nadat de VAR een seintje had gegeven. Maar daarover laat Nijhuis geen twijfel bestaan: doelman Justin Bijlow miste de bal en raakte zijn opponent. "Die was voor mij wel duidelijk hoor."

Bekijk de samenvatting van Feyenoord-Fortuna Sittard

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl