De EOD doet onderzoek na een plofkraak in Apeldoorn
NOS NieuwsAangepast

Steeds meer plofkraken, maar daders grijpen meestal mis

Het aantal plofkraken is afgelopen jaar flink toegenomen, maar het overgrote deel is volgens de politie mislukt. In 16 procent van de gevallen gingen de daders er aantoonbaar met geld vandoor. In 68 procent van de gevallen was er zeker geen buit, bevestigt de politie na een bericht van het AD. Bij de overige plofkraken was het resultaat onduidelijk.

Volgens de krant is het voor eerst dat de politie, via het interne magazine Blauw, slagingspercentages bekendmaakt. Normaliter doet de politie na plofkraken geen mededelingen over eventuele buit.

Verder blijft onduidelijk hoeveel criminelen hebben verdiend aan geslaagde plofkraken. Zo liet ING in 2018 tegenover het AD nog weten dat een plofkraakbende de bank in een jaar tijd ruim 770.000 euro afhandig had gemaakt.

Enorme schade

In november bleek uit een rondgang van de NOS daarnaast dat de schade voor ondernemers vaak enorm is.

Vorig jaar werden 95 kraakpogingen gedaan, een stijging van 55 procent. Omdat de automaten beter beveiligd zijn, gebruiken criminelen steeds zwaardere explosieven. Dat betekent ook dat het gevaar voor de omgeving groter is.

Plofkraken zijn veelal 's nachts, wat banken eind vorig jaar deed besluiten de automaten in de nachtelijke uren uit te zetten. De Nederlandse Vereniging van Banken zei eind vorige maand dat die maatregel effect lijkt te hebben. De banken werken ook aan een techniek waardoor biljetten automatisch onbruikbaar worden gemaakt bij een plofkraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl