Anna van der Breggen viert haar overwinning met een ploeggenote ANP

Anna van der Breggen heeft in haar eerste wedstrijd van het nieuwe wielerseizoen meteen het eindklassement op haar naam geschreven. De olympisch kampioene was na vier dagen fietsen de beste in de Spaanse rittenkoers Setmana Ciclista Valenciana.

De 29-jarige wielrenster veroverde vrijdag al de leiderstrui na een solo van dertig kilometer in de tweede etappe, die ze ook op haar naam schreef. Maar Van der Breggen moest in de slotetappe nog hard werken om die leiderstrui ook te behouden.

Bedreiging

Een groepje van vijf rensters nam in de vierde en laatste etappe, een rit van 140 kilometer van Betxi naar Vila-Real, een grote voorsprong en vormde een bedreiging voor de eindoverwinning.

De Amerikaanse wielrenster Leah Thomas reed op vijftig kilometer van de finish virtueel in de leiderstrui. Van der Breggen wist op tijd, met hulp van haar ploeggenote Katie Hall, haar leidende positie te behouden.

Ook Demi Vollering, die haar derde plaats in het eindklassement veilig wilde stellen, hielp mee om het gat met Thomas te dichten.

Dat lukte niet, maar het werd wel genoeg verkleind, zodat Van der Breggen alsnog als eerste eindigde. Thomas schreef als troost wel de laatste etappe op haar naam.

STER reclame