NOS Voetbal

De Jong: 'Ik ben niet de persoon die tegen Messi zegt hoe hij moet spelen'

Op bezoek bij Frenkie de Jong in Barcelona

Ruim een half jaar na zijn presentatie in Nou Camp is Frenkie de Jong nauwelijks nog weg te denken bij FC Barcelona. In de stad lopen fans rond in shirtjes van Lionel Messi, uiteraard, maar De Jong is een goede tweede. Zijn populariteit in de Catalaanse hoofdstad is enorm.

Is De Jong de afgelopen maanden veranderd door zijn nieuwe status als ster in Barcelona? "Dat is aan anderen om te zeggen, maar voor mijn gevoel niet", glimlacht De Jong in een uitgebreid interview met de NOS.

Frenkie de Jong uit Arkel heeft het uitstekend naar zijn zin in het mondaine Barcelona. Maar hij mist Nederland soms wel. "Vooral mijn vrienden en mijn familie. Dat ik na de training mijn auto in kan stappen en binnen drie kwartier bij ze ben."

De verleidingen van Barcelona

De verleidingen van Barcelona kan de 22-jarige De Jong tot nu toe weerstaan. Frank en Ronald de Boer hadden naar eigen zeggen niet hun beste tijd in Barcelona, omdat de stad te leuk is en te veel afleidingen kent.

De Jong over het leven in Barcelona: 'Altijd lekker weer en superveel goeie eettentjes'

"Ik kan daar wel inkomen", zegt De Jong. "Het is elke dag lekker weer, je hebt superveel goeie eettentjes. En iedereen wil natuurlijk naar Barcelona op bezoek komen. Ik heb die verhalen van tevoren ook gehoord en ben ervoor gewaarschuwd. Maar mijn familie weet heel goed wat ik nodig heb."

Op de Ramblas kun je dan ook lang zoeken naar De Jong. "Ik ben er weleens geweest, maar vooral voordat ik hier kwam voetballen." De Jong wordt ook goed afgeschermd door zijn zaakwaarnemer Ali Dursun, die heel selectief is in bijvoorbeeld verzoeken om interviews en gratis kaartjes.

Het aanpassen op voetbalgebied is bij Barcelona ook vrij soepel verlopen. Al snel had De Jong een basisplaats en hij speelt bijna altijd.

"Ajax en Barcelona hebben een beetje hetzelfde idee over voetbal. Natuurlijk, Barcelona is beter en er zijn hier wel wat spelers die individueel beter zijn. Maar met Ajax hebben we vorig seizoen ook een heel hoog niveau gehaald. Daarom is de overgang niet supergroot."

De favoriete positie van De Jong

Wel wordt er in Spanje veel gesproken over de positie van De Jong op het middenveld. Bij Ajax en Oranje maakte hij furore als controlerende middenvelder en spelverdeler. Bij Barcelona is zijn rol vaak anders. De Jong legt het graag allemaal uit.

De Jong over zijn favoriete positie: 'Ik zie het echt niet als een probleem'

"Bij het Nederlands elftal en vorig seizoen bij Ajax speelden we met twee controlerende middenvelders en één diepe nummer tien. Bij Barcelona spelen we vaak met één controlerende middenvelder. Dus mijn oude positie bestaat helemaal niet bij Barcelona. Ik denk dat mensen het vaak ook niet begrijpen."

"Mensen zeggen: je speelt niet op je positie. Maar ik speel gewoon op het middenveld. En natuurlijk, soms wat dieper. Maar ik moet me daar gewoon aanpassen. Ik zie het echt niet als een probleem. Ik speel bijna alle wedstrijden. Het is ook alleen maar goed voor me. Als je een goede speler bent, moet je zorgen dat je op meerdere posities uit de voeten kan."

"Ik denk dat ik op mijn best ben als ik veel aan de bal kan komen en mee kan doen in de opbouw, en de bal kan spelen naar de mensen die het moeten beslissen. Het meer controlerend spelen ligt me beter dan wanneer ik echt diepste middenvelder ben."

In gesprek met Lionel Messi

De Jong spreekt inmiddels al een aardig woordje Spaans, dat ook de voertaal in de kleedkamer van Barcelona is. "Het is een hele leuke ploeg. Een heel gezellig team. En ja, er zijn ook barbecues. En een groepsapp. Wie de beheerder is? Volgens mij is dat Gerard Piqué. Hij heeft mij in ieder geval toegevoegd."

Ook met Lionel Messi praat De Jong weleens over voetbal. "Iedereen is daar altijd benieuwd naar", glimlacht De Jong. "Natuurlijk praat ik weleens met hem. Maar het is niet zo dat ik een half uur met hem ga zitten en heel inhoudelijk over voetbal ga praten. Dat doe ik ook niet met andere spelers en deed ik ook niet bij Ajax."

De Jong: 'Het is niet zo dat ik bij Messi ga aangeven hoe ik wil dat hij speelt'

"Tijdens zo'n gesprek geeft vooral hij aan wat hij wil. Het is niet zo dat ik de persoon ben die bij hem gaat aangeven hoe ik wil dat hij speelt", lacht De Jong.

Er komen beslissende weken aan voor De Jong, met alleen al komende week een Champions League-duel met Napoli en de competitiewedstrijd bij Real Madrid.

In de zomer volgt dan nog een smakelijk toetje: het EK. "Ik heb heel veel zin in het Nederlands elftal. We gaan naar het EK om te winnen, maar we zijn geen favoriet."

'Geniet van het voetballen'

Het klinkt allemaal als een jongensdroom. De Jong lijkt zich soms zelf niet te realiseren hoe groot hij is in Barcelona, als boy next door die zijn dromen waarmaakt op het wereldtoneel.

Jaren geleden bezocht hij zelf als tiener al eens met zijn ouders het Barcelona-museum. Wat kan hij nu voor advies geven aan al die jongetjes die in een Frenkie de Jong-shirt rondlopen?

"Je moet vooral genieten van het voetballen. Het maakt niet uit waar je uiteindelijk terechtkomt. Van de tienduizenden jongetjes die nu voetballen, zullen er één, twee, misschien geen enkele bij Barcelona terechtkomen. Maar als je plezier hebt in het voetbal, is het goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl