Mendes Moreira neemt de corner waaruit de 5-4 valt tegen FC Den Bosch

Mendes Moreira beslissend in veelbesproken duel met FC Den Bosch: 6-4

Het beladen duel tussen Excelsior en FC Den Bosch is geëindigd in een doelpuntenfestijn, waarin uitgerekend Ahmad Mendes Moreira een belangrijke rol speelde. Mendes Moreira maakte de 5-4 en bij de 6-4 gaf hij de assist op Rai Vloet.

De vorige ontmoeting tussen de twee clubs uit de middenmoot van de eerste divisie werd in november in Den Bosch ontsierd door racistische uitingen aan het adres van Excelsior-speler Mendes Moreira, die nu op de bank begon.

Na 27 minuten kwamen de Rotterdammers op voorsprong dankzij een doelpunt van de IJslander Elías Már Ómarsson. Rai Vloet maakte er een paar minuten voor rust 2-0 van.

Invaller Moreira belangrijk

In de tweede helft kwam Den Bosch terug via doelpunten van Pedro Marques en Danny Verbeek. Marques scoorde nog een keer, waarna Luigi Bruins Excelsior via een penalty weer op gelijke hoogte bracht: 3-3. Den Bosch moest met 10 man verder na een rode kaart voor Jordy van der Winden, maar wist wel snel weer op voorsprong te komen: Marques voltooide zijn zuivere hattrick met nog een doelpunt, maar vijf minuten later maakte Joël Zwarts er weer 4-4 van.

Mendes Moreira viel na een uur in en besliste de wedstrijd tien minuten voor tijd via een corner, die doorschoot waardoor de bal (al dan niet nog aangeraakt door Ómarsson) achter de doelman van Den Bosch verdween: 5-4. In blessuretijd maakte Rai Vloet er op aangeven van Mendes Moreira nog 6-4 van.

Bekijk hieronder de reactie van Ahmed Mendes Moreira na de wedstrijd:

Mendes Moreira: 'Dit heb je heel ver in je achterhoofd, als het lukt is dat geweldig'

"Het was een aparte wedstrijd na de gebeurtenissen van vorig jaar. Ik wist dat ik niet zou beginnen en ik hoopte dat ik, als ik zou invallen, iets teweeg kon brengen met een goaltje of een assist. Als het dan beide lukt, is dat geweldig", reageerde Mendes Moreira.

Kijk hier hoe tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior uit de Keuken Kampioen Divisie Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend.

Den Bosch-aanhangers tegen Mendes Moreira: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

Nog geen derde periodetitel

De strijd om de derde periodetitel in de eerste divisie is nog niet beslist. De Graafschap had bij winst de titel kunnen grijpen als de concurrentie punten had laten liggen, maar dat gebeurde niet.

De Graafschap won wel met 1-2 van FC Dordrecht, maar achtervolger Cambuur, dat bovenaan staat in de reguliere stand, deed ook goede zaken. De Friezen wonnen voor de vijfde keer op rij, dit keer met 2-0 van Roda JC.

Na acht duels heeft De Graafschap nu twee punten voorsprong op Cambuur in de periodestand. De derde periode gaat over negen wedstrijden. Volgende week valt dus de beslissing.

Stand derde periode (beslissing na 9 wedstrijden)

1. De Graafschap 8-20
2. SC Cambuur 8-18
3. Go Ahead Eagles 8-16
4. FC Volendam 7-15

In de reguliere stand bleef de topdrie ongewijzigd, want ook nummer drie Jong Ajax pakte drie punten. De Amsterdammers boekten in Brabant een 2-0 overwinning op hekkensluiter Helmond Sport met een historisch jonge ploeg.

Ajax-coach Mitchell van der Gaag stuurde een elftal het veld in met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar en 204 dagen. Nog niet eerder was de basiself van Jong Ajax in de eerste divisie zo jong.