In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Optocht in Lampegat afgelast vanwege harde wind, andere plaatsen twijfelen

De carnavalsoptocht van Eindhoven (Lampegat) gaat dit weekend niet door. Het gaat morgen en zondag stevig waaien, tot windkracht 6, en harde windstoten maken het gevaarlijk. De organisatie heeft besloten de tocht daarom morgen af te gelasten en hij wordt ook niet ingehaald.

Omroep Brabant schrijft dat de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval wil voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Het risico bestaat dat grote praalwagens omver worden geblazen door de harde wind.

"Op basis van de huidige voorspellingen is dit de enige juiste keuze. De beslissing uitstellen is niet in het belang van de deelnemers aan de optocht", staat in een verklaring. Andere geplande activiteiten in Lampegat gaan wel door.

Aangepaste wagens in Roosendaal

De optocht van Roosendaal gaat morgen vooralsnog wel door. "Hooguit moeten de wagens wat aangepast worden", laat Cor Verbogt van Stichting Carnaval Roosendaal weten.

"De wagenbouwers zijn hier in de loop van de week al over geïnformeerd. Dus als het goed is, hebben ze er al rekening mee gehouden en voor de zekerheid wat extra onderdelen gemaakt die minder hoog zijn."

Tilburg, Sittard, Maastricht, Nijmegen

Ook de organisatie van Tilburg denkt aan maatregelen. Praalwagens zouden zondag gedeeltelijk ingeklapt kunnen meerijden, of zonder dat er mensen op staan.

In Sittard staat de optocht gepland voor zondag. De organisatie denkt eraan om hem verplaatsen naar later op de middag, wanneer het naar verwachting minder hard waait. Een definitieve beslissing daarover wordt morgenmiddag genomen.

Maastricht denkt eraan om grote wagens uit de optocht te halen. In Nijmegen heeft men afgesproken dat als de windkracht 7 of 8 wordt, de optocht niet doorgaat.

Oost-Nederland

Volgens RTV Oost hebben de burgemeesters van Tubbergen en Dinkelland de carnavalsverenigingen een brief gestuurd. Daarin staat een waarschuwing voor het onstuimige weer. Als door stormachtig weer de situatie te gevaarlijk is, kunnen ze de optochten afblazen door de vergunningen in te trekken.

De wind is vaker spelbreker tijdens carnaval. In 2016 werden meerdere optochten in Brabant en Limburg afgelast vanwege de harde wind.

Advertentie via Ster.nl