Epke Zonderland is blij met zijn goede oefening aan de rekstok ANP

Epke Zonderland heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne de rekstokfinale gehaald. De 33-jarige turner noteerde in de kwalificaties de hoogste score: 14,266.

"Het is ontzettend spannend", vertelde Zonderland na zijn oefening. "Ik had een korte voorbereiding, want fysiek ben ik nog niet helemaal top. Het moet hier wel gebeuren, dus ik ben blij met een nette oefening."

Blije Zonderland: 'Het is ontzettend spannend'

Hidetaka Miyachi, zijn grote concurrent in strijd om het laatste olympische ticket voor Tokio, kwam in Australië tot een score van 14,133. Dat was genoeg voor een vierde plaats.

De beste acht van de kwalificaties turnen zondagochtend (Nederlandse tijd) de rekstokfinale in Melbourne.

Zonderland door naar WB-finale in Melbourne

Ook Frank Rijken kwam in actie op de rekstok, maar hij redde het niet. Op brug plaatste hij zich wel. Hij ging als zevende (13,766) door naar de finale. Rick Jacobs, die zich vrijdag wel kwalificeerde voor de finale van de ringen, viel op brug. Bram Verhofstad verzekerde zich donderdag al van een finaleplaats op het onderdeel vloer.

Route naar Tokio

Omdat de Nederlandse mannen zich vorig jaar bij de WK niet als team plaatsten voor de Spelen en Zonderland na gezondheidsproblemen ook de WK-finale op de rekstok misliep, moet hij nu via de wereldbeker Tokio zien te halen.

Alleen de winnaar van het wereldbekerklassement mag naar de Spelen. De drie beste resultaten van de turners tellen. Miyachi uit Japan - Zonderlands enige serieuze concurrent - leidt met drie zeges. Zelf kwam Zonderland vanwege een voorhoofdsholteoperatie tot slechts twee zeges.

Scores van wereldbekerzeges

Hidetaka Miyachi Epke Zonderland
Melbourne: 14,733 Cottbus: 14,866
Doha: 14,300 Bakoe: 14,633
Cottbus: 14,933 -

Zonderland moet een van de drie resterende wereldbekerwedstrijden winnen, want dan komt hij, net als Miyachi, op drie wereldbekerzeges. De drie hoogste scores tellen namelijk mee. Om dan een ticket voor Tokio te bemachtigen, moet zijn gemiddelde score ook nog hoger zijn dan die van Miyachi.

Zondagochtend (Nederlandse tijd) is de finale van Melbourne. Als het niet lukt om in die finale als eerste te eindigen, dan volgen er nog kansen in Bakoe (12-15 maart) en Doha (18-21 maart) om naast Miyachi te komen.

In de video hieronder wordt kort weergegeven wat Epke Zonderland moet doen om naar Tokio te gaan.

Spanning stijgt: Zonderland heeft nog drie kansen op Tokio

STER reclame