AFP
NOS Nieuws

De telefoon die Huawei niet wilde maken, is er nu toch

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Een nieuwe telefoon van Huawei is waarschijnlijk het tastbaarste bewijs van Amerika's strijd tegen de fabrikant: het apparaat mist Google-diensten. De Mate 30 Pro is de eerste smartphone van het Chinese concern op de Nederlandse markt waarop die ontbreken.

Dat is het gevolg van de handelsban die is ingesteld door de VS en die al sinds mei geldt. De telefoon is vanaf vandaag in "beperkte voorraad" beschikbaar bij één Nederlandse winkel: de Mediamarkt op de Amsterdamse Arena Boulevard. Klanten krijgen van Huawei-medewerkers ter plekke extra uitleg over de telefoon.

Integratie met Google mist

Huawei kan weliswaar gebruik blijven maken van Android, maar mist diensten van het Amerikaanse Google, terwijl die de telefoon juist aantrekkelijk maken voor de Europese markt. Normaliter neemt een telefoonfabrikant een licentie af bij de zoekgigant en krijgt dan toegang tot allerlei functies en apps. Diensten als Gmail, Google Maps, Google Drive en YouTube staan dan al voorgeïnstalleerd.

Op het nieuwe Huawei-toestel is dat dus niet zo. De NOS mocht de telefoon alvast bekijken, om te zien wat de verschillen zijn. Die zijn deels overkomelijk. Er staat onder meer een andere mail-app op de telefoon waarmee ingelogd kan worden bij Gmail. Het probleem wordt zichtbaarder voor wie bijvoorbeeld Google Drive wil gebruiken. Dat is eigenlijk niet mogelijk. En wie Google Foto's gebruikt, heeft ook een probleem.

De Chinese fabrikant heeft zijn best gedaan om de telefoon toch zo aantrekkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld met een eigen app-winkel, de AppGallery. Het bedrijf hoopt dat ontwikkelaars hun apps hier ook gaan plaatsen.

Daarnaast is Huawei van plan mensen te wijzen op alternatieve methodes om aan belangrijke apps te komen. De Facebook-app is bijvoorbeeld ook via de site van het sociale netwerk te downloaden en daarnaast wordt er op het forum van de fabrikant gewezen op alternatieve plekken waar apps verkrijgbaar zijn.

Het vraagt wel extra kennis van een gebruiker en het is minder veilig dan de Play Store; het verhoogt de kans op malafide apps. Wel kan met de app 'Phone Clone' bepaalde data van Android-telefoons en iPhones worden overgezet naar de nieuwe Huawei-telefoon.

Geen zicht op verandering

Huawei lijkt met de beperkte beschikbaarheid van de Mate 30 Pro niet te rekenen op een verkoopsucces en voorlopig is er ook nog geen licht aan het einde van de tunnel. Het bedrijf wil nog altijd liever gebruik maken van Googles diensten, maar is daarvoor afhankelijk van de besluiten van de regering-Trump.

De Mate 30 Pro is het bewijs dat de handelsban invloed heeft. De afgelopen tijd is Huawei gegroeid tot de tweede speler wereldwijd op de smartphonemarkt. Het bedrijf zit Samsung op de hielen, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC., maar het is de vraag of Huawei die positie met deze tegenwerking op lange termijn kan vasthouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl