Melbourne, Bakoe of Doha. Epke Zonderland moet een van de drie resterende wereldbekerwedstrijden winnen om naar de Olympische Spelen te kunnen. Vrijdag beginnen de kwalificaties in Melbourne.

In de video hieronder wordt kort weergegeven wat Epke Zonderland moet doen om naar Tokio te gaan.

Spanning stijgt: Zonderland heeft nog drie kansen op Tokio

Omdat de Nederlandse mannen zich vorig jaar bij de WK niet als team plaatsten voor de Spelen en Zonderland daar na gezondheidsproblemen ook de WK-finale op de rekstok misliep, moet de 33-jarige Fries nu via de wereldbeker Tokio zien te halen.

Japanner sta-in-de-weg voor Zonderland

Alleen de winnaar van het wereldbekerklassement mag naar de Spelen. De drie beste resultaten van de turners tellen. Hidetaka Miyachi uit Japan - Zonderlands enige serieuze concurrent - leidt met drie zeges. Zelf kwam Zonderland vanwege een voorhoofdsholteoperatie tot slechts twee zeges.

De Fries, olympisch kampioen in 2012 en drievoudig wereldkampioen, moet dus winnen in Melbourne, Bakoe (12-15 maart) of Doha (18-21 maart) om naast Miyachi te komen. Bij een gelijke stand gaat degene met de hoogste gemiddelde score naar Tokio.

Scores wereldbekerzeges richting Tokio

Hidetaka Miyachi Epke Zonderland
Melbourne: 14,733 Cottbus: 14,866
Doha: 14,300 Bakoe: 14,633
Cottbus: 14,933 -

Het zal dus spannend worden voor Zonderland, want de 25-jarige Miyachi is een serieuze concurrent die inmiddels net zulke spectaculaire scores als de Nederlander kan neerzetten. Bij de WK van 2017 introduceerde hij zelfs een eigen vluchtelement: de 'Miyachi'.

Zonderland is fit en moet risico nemen

Het goede nieuws voor Zonderland is dat hij zich weer helemaal fit voelt. Hij is al een maand in Australië en de warme lucht doet hem goed. "Ik ben nog niet honderd procent, maar als het zo doorgaat kom ik daar wel."

"Omdat Miyachi ook hoog kan scoren, moet ik een van mijn moeilijkste oefeningen gaan doen om te winnen. Een routineoefening met een klein beetje risico is geen optie", aldus Zonderland.

Op de Australische stranden draaide Epke Zonderland afgelopen tijd vast warm voor de belangrijke wereldbekerwedstrijd.

Zonderland vertoont kunsten in de vloedlijn: 'En hij stáát!'

Zonderland kan de tweede Nederlandse turner worden die zich plaatst voor Tokio, nadat meerkamper Bart Deurloo afgelopen najaar al een ticket had gepakt. Vier jaar geleden dwongen de Nederlandse mannen nog als ploeg kwalificatie af voor de Spelen.

De Nederlandse vrouwen zijn er wel in geslaagd zich als ploeg te plaatsen voor Tokio.

STER reclame