Michael Bloomberg fel aangevallen in zijn eerste Democratische debat
Bij het debat tussen zes Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap in Las Vegas heeft miljardair Michael Bloomberg felle aanvallen te verduren gekregen van zijn concurrenten.
De 78-jarige oud-burgemeester van New York, die de kosten van zijn campagne geheel voor eigen rekening neemt, stijgt hard volgens de peilingen in heel Amerika. Hij deed bij deze voorverkiezingen voor het eerst mee aan een debat.
Dat werd rechtstreeks op tv uitgezonden in het hele land en voor veel kiezers was het de eerste kennismaking met Bloomberg in deze rol. Het debat werd gehouden in de staat Nevada, waar zaterdag voorverkiezingen zijn, maar waar Bloomberg geen kandidaat is.
Net als Trump
Zijn tegenstrevers probeerden hem neer te zetten als een evenknie van Donald Trump, die zich net als Trump met zijn rijkdom toegang probeert te verschaffen tot het Witte Huis. Ook vielen ze hem aan op vrouwvijandige en seksistische uitspraken die hij zou hebben gedaan.
Bekijk hier fragmenten uit het felle debat:
Het grootste verwijt van zijn rivalen is dat Bloomberg met zijn enorme vermogen de verkiezingen probeert te kopen. Hij heeft een geschat vermogen van ruim 50 miljard dollar, ruim tien keer zoveel als president Trump.
Strooien met miljoenen
De afgelopen weken heeft de mediamagnaat meer dan 400 miljoen dollar in zijn campagne gepompt, meer dan alle presidentskandidaten bij elkaar. "Hij probeert de gunst te winnen van Democratische Congresleden en andere kopstukken", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat doet hij door met miljoenen te strooien."
Wat de andere presidentskandidaten ook irriteert, is dat de partijleiding de regels heeft aangepast, zodat Bloomberg mee kon doen aan het debat in Nevada. "Dit komt op een moment dat er steeds meer weerstand is tegen de macht van het grote geld. Nu lijkt het alsof de partijleiding op de rug is gaan liggen voor Michael Bloomberg en zijn miljarden."
De miljardair bracht het er in het debat niet goed vanaf, zegt Van der Horst. "De vele honderden miljoenen die hij in zijn campagne heeft gepompt en al die gelikte reclamefilmpjes kunnen niet verhullen dat hij een heel slechte spreker en debater is. Dat werd pijnlijk duidelijk."
Niet gewend aan tegenspraak
Senator Bernie Sanders, die het goed deed bij de eerste voorverkiezingen in de staten Iowa en New Hampshire, richtte zelfs voorafgaand aan het debat al zijn pijlen op Bloomberg, evenals oud-vicepresident Joe Biden. Sanders suggereerde dat Bloomberg niet fit genoeg is om president te worden en Biden had uitgezocht over welke onderwerpen hij tegenstrijdige uitspraken heeft gedaan.
Senator Elizabeth Warren viel Bloomberg in het debat vooral aan op zijn vrouwonvriendelijke uitspraken en op de zwijgcontracten die sommige vrouwen die voor hem werkten bij zijn persbureau moesten ondertekenen. "Misschien vonden ze mijn grappen niet leuk", was het verweer van Bloomberg. Hij bestreed dat de vrouwen gedwongen werden om geheimhoudingscontracten te tekenen.
Bloombergs antwoorden gaven er blijk van dat hij niet zo gewend is aan tegenspraak, zegt Van der Horst, "Hij antwoordde dat hij zelf nooit ergens van beschuldigd is en dat deze vrouwen er zelf voor gekozen hebben om er niet over te praten. Niemand die dat gelooft natuurlijk. Want het is zijn bedrijf dat de zwijgcontracten heeft opgelegd aan deze vrouwen. Dit stukje van het debat was tekenend voor hoe slecht Bloomberg in dit soort debatten is."
Nerveus geworden
De harde aanvallen op Bloomberg worden beschouwd als een teken dat zijn concurrenten nerveus zijn geworden van zijn onverwachte opmars. Over iets minder dan twee weken is een belangrijk moment in de voorverkiezingen: op dinsdag 3 maart, 'Super Tuesday', wordt er in veertien staten tegelijk gestemd.
Dat gebeurt dan onder meer in Californië en Texas, grote staten met veel inwoners, waar dus veel winst valt te behalen. De kandidaten die op 3 maart als beste uit de bus komen, hebben een sterke uitgangspositie voor het vervolg van de race om de Democratische nominatie.