Een foute boilerroombrochure
NOS Nieuws

Tot vier jaar geëist voor verkoop waardeloze beleggingen

Het Openbaar Ministerie heeft in een beleggingsfraudezaak celstraffen tot vier jaar geëist. De zaak, waarin acht verdachten terechtstaan, staat ook wel bekend als de boilerrooms-zaak. Een boilerroom is een frauduleuze organisatie die beleggingsproducten verkoopt die niets waard zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn tientallen slachtoffers onder valse voorwendselen ertoe verleid geld af te staan, met een totale inleg van 7 miljoen euro. De helft verdween meteen in de zakken van de verdachten die er volgens het OM vorstelijk van leefden.

Het OM zegt dat veel van de slachtoffers oudere mensen zijn van wie spaargeld werd afgetroggeld. De boilerrooms handelden onder de namen Intersecurities / Pacific Continental, Ico, Teleson, Titan Invest en Quest Capital Partners. Ze waren actief in Nederland, België, Spanje, Servië, de Verenigde Staten en Hong Kong.

Brochures

Met gelikte brochures, websites en verkooppraatjes werden beleggingen aan de man gebracht. Potentiële beleggers werd valselijk voorgespiegeld dat de bedrijven aan de beurs waren genoteerd en onder toezicht stonden van de Autoriteit Financiële Markten. Als er niets meer te halen viel, was er nauwelijks contact meer mogelijk met de verdachten, zegt het OM.

De fraude vond plaats tussen 2004 en 2013. Het dossier beslaat zo'n 40.000 pagina's. De rechtbank doet naar verwachting op 1 mei uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl