Vissersschepen in de haven van Urk
NOS Nieuws

Barnier wil alleen handelsakkoord met Britten met deal over visserij

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De Europese Unie zal alleen een handelsakkoord met de Britten tekenen als er ook een deal is over visserij. Dat zegt brexit-onderhandelaar Michel Barnier tegen de NOS. "Tot het einde is het visserijakkoord een deel van het grotere handelsakkoord. Die twee zijn niet uit elkaar te trekken."

Nederlandse en andere Europese vissers vrezen dat ze volgend jaar de toegang tot Britse wateren verliezen, als de brexit-overgangsperiode voorbij is. Nederlandse vissers halen bijna de helft van hun vangst uit Britse wateren. Dat is mogelijk dankzij het EU-lidmaatschap van beide landen.

Visserij was een belangrijk thema in de brexitcampagne. Britse vissers zagen met lede ogen aan hoe buitenlandse vissers veel meer in Britse wateren vangen dan zijzelf. Ze stemden in overgrote meerderheid voor de brexit.

"Als de Britten het keihard gaan spelen en het zou ze lukken, dan hebben we echt een mega-probleem," zegt Gerard van Balsfoort van de Europese visserij-organisaties. Hij was vanochtend met Nederlandse vissers op bezoek bij Barnier.

Barnier twitterde een foto met de visserij-delegatie:

De toezegging van Barnier om visserij te koppelen aan een handelsakkoord is een belangrijke voor vissers, zegt Van Balsfoort. "Dat zet druk op de Britten. Zij zijn natuurlijk afhankelijk van de grote EU-markt en wij zijn afhankelijk van de toegang tot Britse wateren. Als visserij een losstaande onderhandeling wordt, heb je uiteindelijk te weinig slagkracht."

Van Balsfoort verwacht trouwens niet dat Nederlandse vissers de volledige toegang tot de Britse wateren zullen verliezen. "Dat kun je je gewoon niet voorstellen. Het zullen harde onderhandelingen zijn, maar de uitkomst zal zijn dat wij door kunnen blijven vissen. De vraag is vooral hoeveel en met hoeveel schepen?"

Het doel is om nog voor de zomer een visserij-akkoord te hebben, maar dat lijkt wel erg kort dag. Een akkoord aan het eind van het jaar is waarschijnlijker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl