Een patiënt wordt in een ziekenhuis in Wuhan onderzocht
NOS Nieuws

Grote coronastudie bevestigt: ouderen en zieken zijn kwetsbaar, net als artsen

  • Wim Kopinga en Rinke van den Brink

  • Wim Kopinga en Rinke van den Brink

In China is het grootste onderzoek naar het coronavirus tot nu toe naar buiten gebracht. Data van 44.000 ziektegevallen in het land zijn bekeken. Daaruit blijkt dat 81 procent van de besmettingen als 'mild' kan worden bestempeld.

Bij slechts een klein deel van de gevallen was de toestand van zieken ernstig, of kritiek. Verder geldt dat hoe ouder iemand is, hoe groter het risico op overlijden. Er zijn meer mannen (63,8 procent) dan vrouwen door het virus overleden. Alle kinderen tot 9 jaar die het virus kregen overleefden het, blijkt uit de data van de Chinese gezondheidsautoriteit. Het sterftepercentage ligt op 2,3 procent.

Voor Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus MC en een van de internationale experts die de WHO adviseren over het te voeren beleid, bevat de studie geen nieuwe gegevens. "Ze bevestigen de cijfers waarmee we in WHO-verband werken."

In de dataset die de Chinese wetenschappers gebruiken ziet ze dat de uitbraak in de stad Wuhan geleidelijk verloopt. "De grote vraag blijft nu: is de bron van de uitbraak al weggenomen?"

De cijfers uit de studie (bron: WHO, CDC, ECDC, Johns Hopkins University)

Totaal patiënten Overleden Genezen
Wereldwijd 73.336 1874 12.968
China - totaal 72.438 1869 12.837
China - provincie Hubei 59.989 1789 7902
Cruiseschip Diamond Princess 454 - -
Rest wereld 399 4 114
Europese Unie 45 1 17

Uit de studie blijkt dat ziekenhuispersoneel een vergroot risico loopt. 3000 hulpverleners zijn besmet met het virus. Cijfers binnen de studie zijn tot 11 februari verzameld; tot dan waren vijf hulpverleners aan het virus overleden.

Vandaag werd bekend dat ook een ziekenhuisdirecteur in Wuhan aan de gevolgen van het virus is bezweken. Eerder deze maand overleed de arts die als een van de eersten alarm sloeg over het coronavirus. Zijn dood maakte veel los in China.

Het grootste deel van het medisch personeel dat besmet raakt werkt in de provincie Hubei, de regio die het zwaarst getroffen is. "Je ziet dat de uitbraak in Hubei, en vooral in Wuhan, ernstiger verloopt met meer fatale gevolgen", zegt Koopmans. "Maar in die regio hebben ze ook een voorsprong." Daar is de uitbraak begonnen en is er aanvankelijk aarzelend gereageerd.

Genezen

Over het algemeen domineren de sterf- en besmettingscijfers de berichtgeving over het coronavirus. Toch wordt er ook steeds meer duidelijk over het "mildere deel van het spectrum", zegt Koopmans. Zo genezen er ook veel mensen. Van de wereldwijd 73.336 besmettingen hebben nu 12.968 mensen de virusinfectie (Covid-19) achter de rug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl