NOS NieuwsAangepast

Kamer voor recht kinderdagverblijf om ongevaccineerd kind te weigeren

Kinderopvangcentra krijgen het recht om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel van D66.

De partij heeft wel een aantal wijzigingen doorgevoerd in het plan. Zo wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen die geen vaccinatie kunnen verdragen, bijvoorbeeld omdat ze allergisch zijn.

Behalve D66 zijn VVD, PvdA, GroenLinks, PVV, 50Plus, de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, en de twee eenmansfracties Van Kooten-Arissen en Van Haga voor.

Er zijn al kinderdagverblijven die ongevaccineerde kinderen weigeren, maar tot nu mocht dat officieel niet. Het voorstel van D66 om ze wettelijk het recht te geven, moet voorkomen dat het tot een rechtszaak komt.

Nog geen vaccinatieplicht

Een aantal artsen is kritisch over het voorstel. Zij vrezen dat veel ongevaccineerde kinderen bij elkaar komen in kinderdagverblijven waar geen vaccinatie-eis geldt.

Het kabinet liet in oktober weten dat er misschien een vaccinatieplicht komt, als de vaccinatiegraad verder daalt. Op dat moment lag het percentage gevaccineerde kinderen op 90,2. Voor mazelen, waar de discussie vooral over gaat, was dat 92,9 procent.

De vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rode hond (bmr) kwam vorig jaar uiteindelijk uit rond de 94 procent, meldde het RIVM eind januari op basis van voorlopige cijfers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een percentage van 95, omdat de kans op besmettingen dan vrijwel nul is.

NOS op 3 maakte eerder deze uitlegvideo over de vaccinatiegraad en welke gevaren er schuilen achter minder gevaccineerde Nederlanders:

Het kabinet voelt weinig voor het vaccinatieplan van D66. De vrees bestaat onder meer dat in andere kinderopvangcentra meer niet-gevaccineerde kinderen komen. Het kabinet wacht eerst af of het net aangenomen voorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Als blijkt dat er daar voldoende steun is, bekijkt het kabinet hoe ze het D66-plan zullen aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl