De jonge Borussia Dortmund-spits Erling Haaland AFP

De nationale voetbalcompetities hebben de winterstop - als die er al was - alweer even achter de rug. Deze week komen ook de Champions League en Europa League weer op gang met de eerste knock-outwedstrijden van het seizoen.

De Champions League, na de uitschakeling van Ajax zonder Nederlandse inbreng, trapt vanavond af met twee wedstrijden: titelhouder Liverpool gaat bezoek bij Atlético Madrid en Borussia Dortmund ontvangt Paris Saint-Germain.

Bij die laatste confrontatie maakt een nieuw fenomeen zijn Europese debuut voor Dortmund: Erling Braut Haaland, de pas negentien jaar oude Noor die tijdens de laatste transferperiode werd overgenomen van Red Bull Salzburg en voor 4,5 jaar tekende bij de Duitse topclub.

20 miljoen euro

Met de overgang was - los van diverse forse bonussen - een afkoopsom van twintig miljoen euro gemoeid. Veel geld voor een jonge speler, maar veel kenners zagen in de transfer ook meteen het koopje van het jaar.

Want niet alleen de Borussen hadden sterke aanwijzingen dat de zoon van 34-voudig Noors international en voormalig Premier League-speler Alf-Inge zijn geld waard was. In dienst van Salzburg wist de spits in de eerste seizoenshelft in 22 wedstrijden maar liefst 28 keer doel te treffen.

Erling Haaland snelt namens RB Salzburg tussen Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk (Liverpool) door Pro Shots

Een indrukwekkende score, die nog meer cachet krijgt door zijn productie op internationaal niveau. In de Champions League-groep met Liverpool, Napoli en Genk slaagde hij erin om in vijf van de zes wedstrijden het doel te vinden en uit te komen op maar liefst acht goals.

Fraai rijtje

Hij bleef daarmee achter bij de elf doelpunten van Cristiano Ronaldo in 2015 voor Real Madrid, maar belandde wel in een fraai rijtje met de Portugees: naast Haaland en Ronaldo (in 2017) maakten alleen Neymar (in 2017 voor Paris Saint-Germain), Robert Lewandowski (2019, Bayern München) en Serhij Rebrov (1997, Dinamo Kiev) ooit in de eerste vijf groepswedstrijden van een Champions League-seizoen telkens minstens één doelpunt. Oekraïner Rebrow was met zijn 23 jaar na de Haaland de jongste van het hele stel.

De hattrick tegen Genk mocht er ook zijn: alleen Raúl en Wayne Rooney waren jonger dan de 19 jaar en 58 dagen oude Haaland toen zij drie keer scoorden in één Champions League-wedstrijd. Voorwaar een visitekaartje waar je mee aan kunt komen.

Erling Haaland maakt haast na zijn eerste doelpunt voor Borussia Dortmund Pro Shots

Wie ervan uitging dat de 1,94 meter lange Haaland bij Dortmund wel even nodig zou hebben om aan het hogere niveau te wennen, moest die gedachte meteen bij zijn competitiedebuut al herzien. Als invaller in de 56ste minuut bij een 3-1 achterstand had de Noor tegen Augsburg slechts 23 minuten nodig om drie keer te scoren en zijn nieuwe werkgever aan een 3-5 zege te helpen.

Ruwe diamant

En daar bleef het niet bij: de ondanks zijn robuuste bouw en imposante lengte opmerkelijk snelle en balvaardige spits heeft er in zijn zes optredens voor de Borussen al negen in liggen. Geen wonder dat Dortmund-coach Lucien Favre in zijn nopjes is met de verse aanwinst. "Erling heeft meteen zijn kracht laten zien. Hij beweegt goed tussen de linies en geeft ons een andere manier om vooruit te spelen."

"Hij heeft ook een fantastische mentaliteit", heeft Favre gemerkt. En een grote gedrevenheid, die de coach ook op het trainingsveld ontwaart: "Als hij een kans mist tijdens training, trekt hij de haren uit zijn hoofd en is hij echt geïrriteerd."

Dortmund-aanvaller Erling Haaland haalt uit tegen Bayer Leverkusen Pro Shots

Michael Zorc, de technisch directeur die het talent naar 'Die Schwarzgelben' wist te lokken, predikt ondertussen voorzichtigheid. "Erling is een ruwe diamant, maar hij moet nog progressie maken. Hij is nog jong en ik waarschuw alvast voor buitensporige verwachtingen."

Daar zullen de Duitse fans vooralsnog weinig betekenis aan hechten. Zij hebben de doelpuntenmachine aan het werk gezien en zullen erop vertrouwen dat die ook in de Champions League op volle toeren zal blijven draaien.

Achtste finales Champions League

Dinsdag 18 februari Borussia Dortmund - Paris Saint-Germain
Atlético Madrid - Liverpool
Woensdag 19 februari Atalanta - Valencia
Tottenham Hotspur - RB Leipzig
Dinsdag 25 februari Chelsea - Bayern München
Napoli - FC Barcelona
Woensdag 26 februari Real Madrid - Manchester City
Olympique Lyonnais - Juventus

STER reclame