Jetze Plat op de rode loper van de Laureus Awards AFP

Handbiker Jetze Plat en rolstoeltennisster Diede de Groot hebben naast de prijs voor Paralympische Sporter van het Jaar gegrepen. Ze waren genomineerd voor een Laureus Award in die categorie, maar zagen Oksana Masters er met de prijs vandoor gaan.

Plat en De Groot hadden hun nominatie voor de 'Oscars van de sportwereld' te danken aan hun goede prestaties van het afgelopen jaar.

Drievoudig wereldkampioen

Plat won in 2019 voor de derde keer zowel de tijdrit als de wegwedstrijd bij de WK para-cycling en werd voor het vierde jaar op rij wereldkampioen op de para-triatlon.

De Groot veroverde de titel op de Australian Open, Roland Garros en de US Open en was in december ook de beste in het enkelspel bij de WK.

De award voor Paralympische Sporter van het Jaar ging naar Masters, die actief is in het langlaufen en biatlon. De Amerikaanse won op de afgelopen WK vijf keer goud en schreef ook nog een wereldbeker op haar naam.

Voor het eerst in de historie van de Laureus Awards zijn er twee sporters uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Lewis Hamilton en Lionel Messi zijn de opvolger van Novak Djokovic.

Formule 1-coureur Hamilton werd afgelopen seizoen voor de zesde keer wereldkampioen. Messi won voor de zesde keer de Gouden Bal. Met FC Barcelona pakte hij de titel in La Liga en werd hij in de halve finales van de Champions League uitgeschakeld door latere winnaar Liverpool.

Simone Biles na haar winnende vloeroefening op de WK turnen AFP

De titel van Sportvrouw van het Jaar werd geprolongeerd door turnster Simone Biles. De 22-jarige Amerikaanse won op de afgelopen WK maar liefst vijf gouden medailles.

Ze was de beste op sprong, balk en vloer en op de meerkamp. Daarnaast pakte ze goud met Amerika in de landenwedstrijd. Biles staat nu op een totaal van 25 WK-medailles. Daarmee is ze, wat prijzen op wereldkampioenschappen betreft, recordhouder.

STER reclame