Novak Djokovic neemt zijn prijs in ontvangst in Monaco Getty

Tennisser Novak Djokovic en turnster Simone Biles zijn bij de jaarlijkse uitreiking van de Laureus Awards in Monaco gekroond tot mondiaal sportman en sportvrouw van het jaar. De Franse voetballers, die wereldkampioen werden in Rusland, kregen de prijs voor sportteam van het jaar.

Djokovic, vorig jaar winnaar van Wimbledon en de US Open, kreeg de zogenoemde 'Oscar van de sportwereld' al voor de vierde keer. De Serviër liet Formule 1-coureur Lewis Hamilton, basketballer LeBron James, marathonloper Eliud Kipchoge en de voetballers Kylian Mbappé en Luca Modric achter zich.

Ook Usian Bolt kreeg vier keer de Laureus Award uitgereikt, in 2009, 2010, 2013 en 2017. Met vijf 'Oscars' is Roger Federer recordhouder op de erelijst van de Laureus Award. De Zwitser werd van 2005 t/m 2008 gekozen tot 's werelds beste en hem viel die eer vorig jaar nogmaals te beurt.

Novak Djokovic AFP

Federer en Williams recordhouders

Voor Biles was het de tweede keer dat ze op het gala in Monaco als Sportvrouw van het Jaar in het zonnetje werd gezet. De Amerikaanse won vorig jaar vier keer goud op de WK turnen. De andere genomineerden waren skiester Mikaela Shiffrin, snowboardster Ester Ledecka, triatlete Daniela Ryf en de tennissters Angelique Kerber en Simona Halep.

Serena Williams mocht de prestigieuze trofee vier keer in ontvangst nemen - 2003, 2010, 2016 en 2018 - is daarmee de succesvolste sportvrouw op de erelijst.

Mentel en De Groot buiten de prijzen

Paralympisch snowboardster Bibian Mentel en rolstoeltennisster Diede de Groot waren ook genomineerd voor een award, maar vielen buiten de prijzen.

De 46-jarige Mentel, die twee gouden medailles won op de Paralympische Spelen in Pyeongchang, was in de race in de categorie Comeback van het Jaar. Die prijs ging naar golfer Tiger Woods, die in 2000 en 2001 al de Laureus Award voor Sportman van het Jaar had verdiend.

De Groot, die vorig jaar drie grandslamtoernooien won, zag de prijs voor Gehandicapte Sporter van het Jaar naar de Slowaakse skiester Henrieta Farkasova gaan.

Arsène Wenger poseert met zijn Laureus Award in Monaco AFP

Wenger, Osaka en Vonn

Op het gala in Monaco werden een reeks prijzen uitgedeeld. Zo kreeg de Franse trainer Arsène Wenger de 'Lifetime Achievement Award', werd de Japanse tennisster Naomi Osaka onderscheiden in de categorie 'Grootste Doorbraak' en was er voor skiester Lindsey Vonn een Spirit Award.

De winnaars van de Laureus Awards worden bepaald door een jury van ruim 65 prominente oud-sporters, onder wie Ruud Gullit. Vorig jaar gingen de belangrijkste prijzen naar Roger Federer en Serena Williams.

STER reclame