Roger Federer sleept twee Laureus Awards in de wacht AFP

Roger Federer en Serena Williams zijn op het jaarlijkse Laureus-gala in Monaco uitgeroepen tot beste sportman en sportvrouw ter wereld van het afgelopen jaar. Federer ontving zelfs twee Laureus Awards. De 36-jarige tennisser kreeg ook de prijs voor de comeback van het jaar.

De Zwitser won in 2017 onder meer de Australian Open en Wimbledon. Hij markeerde onlangs zijn terugkeer aan de top door, als oudste tennisser ooit, weer aan kop van de wereldranglijst te komen. "Afgelopen jaar kwam een droom uit. Ik had nooit gedacht dat ik dit niveau weer zou halen", zei Federer.

De twintigvoudig grandslamwinnaar, tussen 2005 en 2008 vier keer op rij uitgeroepen tot beste sportman ter wereld, kreeg de voorkeur boven Mo Farah, Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal, Chris Froome en Lewis Hamilton.

Serena Williams zegeviert in 2017 bij de Australian Open EPA

Serena Williams ontving na 2003, 2010 en 2016 voor de vierde keer de prijs bij de vrouwen, hoewel ze vorig jaar slechts twee toernooien speelde. De Amerikaanse tennisster won de Australian Open terwijl ze al zwanger was. Zij troefde Allyson Felix, Katie Ledecky, Mikaela Shiffrin, Caster Semenya en Garbine Muguruza af.

Jetze Plat en Bibian Mentel waren genomineerd in de categorie gehandicapte sporter van het jaar, maar die prijs ging naar de Zwitserse para-atleet Marcel Hug.

Als sportmoment van het jaar werd gekozen voor de terugkeer op het veld van de drie spelers van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense die de vliegtuigcrash in Colombia overleefden.

STER reclame