Bij het Limburgse Echt liep de temperatuur vandaag hoog op
NOS NieuwsAangepast

18 graden in Limburg, storm Dennis bracht vooral warmte

Het was vandaag volgens weerkundigen de eerste (onofficiële) lentedag, zelfs al begint de astronomische lente pas op 20 maart. In De Bilt tikte de thermometer om 12.40 uur voor het eerst dit jaar de 15 graden aan. Dat wordt als de temperatuurgrens voor lenteweer gehanteerd.

In het Limburgse Arcen werd zelfs 18,3 graden gemeten. Daarmee werd het warmterecord voor 16 februari voor het hele land met een graad gebroken. Het record voor De Bilt (13,3 graden) werd vannacht al gebroken.

Hoge temperaturen komen wel vaker voor in februari. Dat gebeurt als er, bijvoorbeeld door een storm zoals nu, relatief warme lucht uit het zuiden en zuidwesten wordt aangevoerd, zegt weerman Gerrit Hiemstra "Ook tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002 was het 15 graden. Dat was op 2 februari."

Ook vorig jaar was er in februari al vroeg een lentedag. Toen werd het op 17 februari 15,1 graden in De Bilt. Gemiddeld genomen is de eerste lentedag op 16 maart; dit jaar is dat dus een maand eerder.

"Heel februari is gemiddeld al vier graden warmer dan normaal", aldus de weerman. "En koud weer zit er ook de komende twee weken niet in".

Harde windstoten

De storm van vandaag, met de naam Dennis, bracht vooral aan de kust harde windstoten met zich mee, tot 100 kilometer per uur. Het hoogtepunt van de storm was vanochtend.

In Friesland raakte vannacht door een harde windstoot een melkwagen van FrieslandCampina van de weg.

  • Camjomedia
  • Camjomedia
  • Camjomedia

Op andere plaatsen veroorzaakte Dennis vooral lichte schade. In Middelburg raakten de Koorkerk en een gebouw bij de monumentale Stadsschuur beschadigd en op Texel stortte de gevel van een woning in Den Burg in door de storm.

Ook is het daklood van de St. Lambertuskerk in Nederweert gedeeltelijk los gewaaid. Voor zover bekend raakte niemand gewond bij de incidenten.

Op Schiphol viel de overlast door de storm mee. Een aantal vluchten werd geschrapt, vooral uit Londen vanwege het weer daar.

In het Verenigd Koninkrijk is meer overlast door de storm, daar staan veel straten blank:

Overstromingen in Wales door storm Dennis

Dennis was de tweede storm in ons land in een week tijd, na Ciara vorige week. Dennis kwam vanochtend in de kusstreek aan land. Vanmiddag gold in het hele land code geel. Inmiddels heeft de storm ons land verlaten.

Sommige windsurfers gingen in de storm juist het water op:

Windsurfers in de golven bij Scheveningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl