Storm Dennis raast over Groot-Brittannië
NOS NieuwsAangepast

Zware windstoten, maar storm Dennis wordt minder heftig dan Ciara

Een week na Ciara trekt er een nieuwe, maar minder zware storm langs de kust en over het noorden van Nederland, genaamd Dennis. Vooral in de ochtend waait het stevig.

Voor het hele land geldt code geel. Uit zuidwestelijke richting komen zware windstoten. "Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden", waarschuwt het KNMI.

Windkracht 9

"De storm is niet zo heftig als Ciara", zegt weerman Gerrit Hiemstra. "Vorig weekend was Ciara een zware storm, windkracht 10, de storm Dennis wordt waarschijnlijk niet meer dan windkracht 9, dus een gewone storm, en dan ook alleen nog op de Wadden."

De zwaarste wind zal vooral aan de kust en de Wadden zijn, zegt Hiemstra."Er kunnen zware windstoten voorkomen van zo'n tachtig kilometer per uur, vorig weekend zaten we op 120. In het oosten van het land komt hooguit een krachtige wind te staan, dat is windkracht 6. In het binnenland zijn de windstoten vaak wel schadelijker."

Doden

Dennis is de naam die bij het lagedrukgebied hoort. "Dat lagedrukgebied lag gisterochtend vlak bij IJsland. Ierland en Groot-Brittannië hadden gisteren al met de storm te maken, aan de westkust van Engeland en Wales stond gisteravond een windkracht 9 en de komende dag zal dat daar nog wel doorgaan. Voor wateroverlast en overstromingen is daar een code oranje van kracht."

In het Verenigd Koninkrijk heeft de storm twee slachtoffers gemaakt, meldt Sky News. Voor de kust van Kent vonden voorbijgangers het lichaam van een man die vrijdag na een avondje uit niet thuis is gekomen. Een paar kilometer verderop werd het lichaam van een andere man na een reddingsactie uit het water gehaald. Een tanker die voor de kust voor anker lag, sloeg alarm omdat er een man overboord zou zijn geslagen.

16 graden

Wat ook opvalt zijn de hoge temperaturen. Afgelopen nacht werd het niet kouder dan tien graden. Hiemstra: "Dat is overdag al hoog voor deze tijd van het jaar. Het wordt erg zacht met 12 tot zelfs 16 graden in het zuiden."

Het hoogtepunt van Dennis is vooral in de ochtend. "Dan is de windkracht op de Wadden opgelopen tot 9. In de middag neemt het wat af."

Sommige evenementen in Nederland zijn met het oog op Dennis alvast afgelast. Een carnavalsoptocht in Albergen, Overijssel, gaat bijvoorbeeld niet door. Er is wel een afterparty, in een tent die windkracht 10 aan kan, schrijft RTV Oost. In Limburg is ook een streep door een optocht gezet, de kinderoptocht in Sittard is verplaatst naar maart, zegt 1Limburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl