Noodkreet werkgeversorganisaties: lerarentekort schadelijk voor economie

Het kabinet moet direct miljoenen uittrekken om het lerarentekort aan te pakken. Leraren en vakbonden vragen daar al langer om, maar in een brief aan premier Rutte krijgen zij nu bijval van werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ORAM. Die luiden samen met de Amsterdamse onderwijswethouder Moorman (PvdA) de noodklok over de tekorten in het onderwijs.

In de brief staat dat de problemen niet alleen nadelig zijn voor kinderen, maar dat de economie erdoor wordt geschaad. De werkgeversorganisaties en de wethouder vinden dat Nederland vergeleken met buurlanden te weinig besteedt aan het basisonderwijs.

"Werkgevers zullen in de toekomst te maken krijgen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, omdat de basis nu niet op orde is", schrijven de ondertekenaars van de brief, onder wie ook VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Ze zeggen dat de leesvaardigheid achteruit gaat en dat dat met name geldt voor kinderen uit achterstandswijken.

Toeslag op het salaris

De werkgeversorganisaties noemen de financiële injectie in het basisonderwijs "een investering die zich terugverdient doordat de resultaten van leerlingen verbeteren, wat op termijn de productiviteit en de economische groei versterkt".

Ze waarschuwen dat er kennis nodig is om technologische ontwikkelingen bij te houden en "internationale uitdagingen het hoofd te bieden".

De lerarentekorten zijn het grootst in de vier grote steden. In Amsterdam is dat opgelopen tot bijna 400 leerkrachten. Wethouder Moorman zei vanochtend op NPO Radio 1 dat de regering genoeg geld heeft om te investeren, maar dat het kabinet-Rutte andere prioriteiten heeft. "Ik heb vaak duidelijk gemaakt dat er echt een crisis is. Kinderen krijgen niet het onderwijs dat ze nodig hebben voor goede toekomstkansen."

Ook pleit Moorman voor het gratis beschikbaar maken van de lerarenopleiding:

Amsterdam geeft leraren al voorrang bij het vinden van bijvoorbeeld een huurwoning en het toewijzen van een parkeervergunning, maar volgens de opstellers van de brief is er meer nodig. "Een toeslag op het salaris van onderwijzend personeel in het basisonderwijs in de grote steden zou een maatregel zijn die vanuit de Rijksoverheid meteen zou kunnen helpen. Parijs en Londen kennen zo'n toeslag al."

Slob: er gebeurt al veel

De SP reageert positief op de oproep van werkgevers. "Ik ben het niet elke dag roerend met de werkgevers aan, dus dit geeft wel aan hoe breed gedragen de wens is om meer geld voor het basisonderwijs", zegt Kamerlid Peter Kwint tegen Nieuwsuur. "Maar Arie Slob en de coalitie moeten nog overtuigd worden."

Coalitiepartij D66 noemt de economische schade door het lerarentekort "buitengewoon zorgelijk". De partij wil extra geld voor het onderwijs, maar krijgt dat niet voor elkaar. "Dat is een strijd in de coalitie en daarbuiten, maar het is niet zo dat je binnen de coalitie even alles regelt wat je wilt", aldus Kamerlid Paul van Meenen.

Kwint en Van Meenen maken zich ook grote zorgen om de slechtere leesvaardigheid van Nederlanders:

Nijpend lerarentekort en achteruithollende leesvaardigheid: 'Buitengewoon zorgelijk'

Minister Slob van Onderwijs zegt in een reactie dat hij de zorgen van de briefschrijvers begrijpt, maar benadrukt dat er al veel gebeurt en dat dat vruchten begint af te werpen. "Zo investeren we structureel 700 miljoen in een lagere werkdruk en hogere salarissen in het primair onderwijs", zegt hij via zijn woordvoerder.

Volgens Slob kiezen steeds meer mensen voor het onderwijs: het aantal pabo-studenten ligt dit jaar 10 procent hoger, in het basisonderwijs kwamen er vorig jaar 850 zij-instromers bij en 18 procent meer ondersteunend personeel.

De minister wijst erop dat er afspraken worden gemaakt met de grote steden over bijvoorbeeld de begeleiding van zij-instromers. Wethouder Moorman is daar nauw bij betrokken, zegt Slob.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl