NOS Schaatsen

Fish kaapt goud en wereldrecord 10.000 meter voor neus gevestigde orde weg

Samenvatting: Fish geeft iedereen het nakijken en pakt WK-goud in wereldrecord

De Canadees Graeme Fish heeft met een wereldrecord het goud opgeëist op de 10.000 meter bij de WK afstanden. Hij zette op het snelle ijs van Salt Lake City de chronometers stil bij 12.33,86. Daarmee dook de 22-jarige Fish 2,44 seconde onder de oude recordtijd van zijn landgenoot Ted-Jan Bloemen.

De Nederlanders Jorrit Bergsma en Patrick Roest slaagden er niet in op het podium te komen.

In de slotrit stelde Bloemen het zilver veilig, maar hij moest met 12.45,01 wel 11,14 seconde toegeven op zijn jongere landgenoot. De Duitser Patrick Beckert pakte het brons in 12.47,93.

'Dit is echt surreëel'

Fish won donderdag een bronzen WK-medaille op de 5.000 meter, maar verder stond er nog niet veel op zijn palmares. Eind 2017 maakte hij zijn debuut bij de World Cup in Stavanger. In de B-groep reed hij daar naar de 14de plaats.

Bekijk hieronder de reacties van Graeme Fish en de coach van de Canadezen, de Nederlander Bart Schouten:

Het is de eerste keer dat de tien kilometer bij een WK niet werd gewonnen door een Nederlandse schaatser. Van 1996 tot en met 2019 ging de wereldtitel negentien keer naar een Nederlander.

Bergsma vierde, Roest achtste

Titelverdediger Jorrit Bergsma eindigde met 12.48,45 op de vierde plaats. De 34-jarige Bergsma begon goed en reed tot de 22ste ronde een hele vlakke race.

Hij leek zelfs even bij het Nederlands record van Sven Kramer (12.38,89) in de buurt te kunnen komen, maar in de laatste drie ronden stortte de olympisch kampioen van 2014 volledig in.

Ook bij Patrick Roest was de tank voortijdig leeg. Net als donderdag op de 5.000 meter klapte hij aan het einde van de rit in elkaar en eindigde met 13.03,90 op de achtste plaats.

Bekijk hieronder de reacties van Patrick Roest en Jorrit Bergsma:

Voor maar liefst drie schaatsers was de 10.000 meter in Salt Lake City te veel gevraagd. De omstandigheden op de Amerikaanse hooglandbaan zijn niet alleen goed voor snelle tijden, maar ook bijzonder zwaar voor schaatsers die niet gewend zijn aan het rijden in de ijle lucht.

In de vierde rit wierpen de Italiaan Nicola Tumolero en de Rus Aleksander Roemjantsev de handdoek vroegtijdig in de ring, omdat ze zichzelf te snel helemaal leeg gereden hadden.

In de eerste rit haalde ook de Kazach Dmitry Morozov de streep niet. Het is nog niet eerder voorgekomen dat drie schaatsers er de brui aan geven op een wereldkampioenschap.

Opvallend: drie schaatsers halen de streep niet op de 10.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl