Reinbert de Leeuw tijdens een repetitie met het Residentieorkest

Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (81) overleden

Pianist, dirigent en componist Reinbert de Leeuw is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Asko/Schönberg Ensemble, waarvan De Leeuw chef-dirigent was.

"Met trots en dankbaarheid koesteren we zijn muzikale kennis en bevlogenheid", schrijft het ensemble op de website. "Hij was compromisloos met een groot hart, bevlogen en altijd op zoek naar betekenis. Tot het allerlaatste concert heeft hij ons geïnspireerd met die onvoorwaardelijke liefde voor muziek. We missen hem enorm."

In 1974 was De Leeuw een van de oprichters van het Schönberg Ensemble, dat in 2009 fuseerde met het Asko Ensemble. Met zijn ensemble maakte hij ruim veertig jaar muziek van moderne componisten toegankelijk voor een groot publiek. Verder verwierf hij als pianist faam met zijn opnamen van werken van Erik Satie.

De Leeuw vertolkt Satie in TivoliVredenburg in 2018:

Voor zijn werk ontving De Leeuw veel onderscheidingen en prijzen. Anderhalf jaar geleden kreeg hij nog de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege zijn indrukwekkende oeuvre. Ook was hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2017 maakte de VPRO nog deze documentaire over De Leeuw.

De Leeuw zette zich in voor eigentijdse muziek:

Dirigent en componist Reinbert de Leeuw zette zich in voor eigentijdse muziek

In 2018 werd De Leeuw genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Classical Compendium. Hij was toen met zijn 79 jaar de oudste genomineerde ooit voor de prestigieuze muziekprijs.

"Ik leef er niet naartoe, ik blijf er niet voor op, maar het zou fantastisch zijn", zei hij over de nominatie. Hij won de Grammy niet. Iets dat hij uiteindelijk toch "een beetje teleurstellend" vond.

Op 12 januari gaf hij zijn laatste concert. De Leeuw wordt volgende week vrijdag in Amsterdam begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl