Roman Polanski
NOS Nieuws

Nieuwe film van controversiële regisseur Polanski komt toch naar Nederland

De nieuwe film van de controversiële Pools-Franse filmmaker Roman Polanski, J'accuse, is in april in Nederland te zien. De exacte datum en het - Amsterdamse - theater worden nog bekendgemaakt, maar vast staat dat de vertoning vooraf wordt gegaan door een debat over het werk van omstreden kunstenaars. De film werd afgelopen november al in België en Frankrijk uitgebracht.

Polanski (86) werd in 1977 in de Verenigde Staten gearresteerd voor seksueel misbruik van een 13-jarig meisje. Vlak voor zijn veroordeling vluchtte hij naar Frankrijk, waar hij niet vervolgd wordt. Inmiddels hebben meerdere vrouwen Polanski beschuldigd van verkrachting.

Vanwege de controverse rond de regisseur heeft filmdistributeur Cinéart, die de rechten van de film in handen heeft, er niet voor gekozen de film op de gebruikelijke wijze uit te brengen. Filmvertoningen zullen ook niet actief worden gepromoot.

"We hebben er lang over nagedacht, omdat we niet zomaar over de controverse rond Polanski heen willen stappen", zegt een woordvoerder van Cinéart. "Als de film vertoond wordt, gaat er sowieso door verschillende partijen over worden gesproken. Daarom dachten we: waarom doen we dat niet vooraf?"

De film van Polanski kreeg vorig jaar de Grote Juryprijs op het filmfestival van Venetië. Ook zijn Polanski en J'accuse twaalf keer genomineerd bij de Césars, de Franse Oscars, die eind deze maand worden uitgereikt. Rond die nominaties ontstond veel beroering: feministische organisaties schreven deze week een open brief in de krant Le Parisien waarin de jury van de Césars wordt opgeroepen niet op Polanski te stemmen. Naar aanleiding van de kritiek stapte het voltallige bestuur van de César Academy op.

In België werden eind vorig jaar bioscopen beklad die J'accuse vertoonden. Dat gebeurde eerder ook in Frankrijk. Desondanks zagen 1,4 miljoen Franse bezoekers de film in de bioscoop.

Zoveel controverse rond een filmmaker hebben we nog niet meegemaakt.

Woordvoerder Cinéart

Cinéart vindt een traditionele release met een campagne in Nederland niet passen bij de film en de maker. "Zoveel controverse rond een filmmaker hebben we nog niet meegemaakt. We hebben eerder films van Polanski vertoond, toen werden er geen vragen gesteld. Met de tijdsgeest van tegenwoordig is het volkomen logisch dat dat nu wél gebeurt. Er is veel tegen in te brengen, maar er zijn ook argumenten vóór. Wij komen er niet helemaal uit."

Na het debat en de vertoning in Amsterdam laat Cinéart verdere vertoningen afhangen van de vraag van andere theaters in Nederland. "Het is wel een film waar mensen nieuwsgierig naar zijn. Meerdere theaters hebben al interesse getoond, net als enkele Franse organisaties in Nederland. Wellicht dat theaters vooraf een debat willen, zoals in Amsterdam."

Cinéart is met een mediapartij en een Amsterdams theater in gesprek over de exacte datum van de vertoning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl