Schooladviezen: bekijk hier de verschillen per school
De komende weken krijgen achtstegroepers hun advies voor de middelbare school. Vorig schooljaar zat een derde van de middelbare scholieren na drie jaar op een ander niveau dan hun basisschool geadviseerd had. Dat blijkt uit een analyse van de NOS. Ruim een kwart zat toen op een hoger niveau, tien procent op een lager niveau.
Hoeveel scholieren er onder, op of boven het basisschooladvies zitten in leerjaar 3 verschilt per onderwijsniveau. Ook tussen scholen - zelfs als die dezelfde niveaus aanbieden - kunnen de verschillen groot zijn. "Het goed volgen en begeleiden van leerlingen kan doorslaggevend zijn voor succes op school", legt het de Onderwijsinspectie uit in het rapport 'De Staat van het Onderwijs'.
Zoek in onderstaande tabel op hoe de derdeklassers van vorig schooljaar scoorden op één van de ruim 1200 schoolvestigingen uit de analyse:
Volgens de inspectie hebben scholen met veel opstroom (leerlingen die op een hoger schooltype terechtkomen) goed zicht op de ontwikkeling van leerlingen en spelen die scholen daar ook op in. Scholen met weinig opstroom daarentegen kijken vooral naar cijfers, zijn bezorgd om uitval en richten zich minder op behoeften van leerlingen aan ondersteuning of extra uitdaging.
Dat veel leerlingen na enkele jaren op een ander niveau zitten dan wat hen op de basisschool is geadviseerd, vinden ze zelf soms jammer. NOS Stories vroeg leerlingen van KSG De Breul in Zeist wat zij vinden van het schooladvies dat ze indertijd kregen: