Hollandse Hoogte / Julie Hrudova
NOS NieuwsAangepast

De Wereld Draait Door stopt na vijftien jaar, Van Nieuwkerk naar zaterdagavond

Matthijs van Nieuwkerk (59) stopt als presentator van De Wereld Draait Door. Hij maakt nog wel het seizoen af, de laatste aflevering is 27 maart. DWDD komt volgend seizoen niet meer terug op televisie, melden redacteuren aan de NOS.

Van Nieuwkerk blijft bij de NPO actief. Hij gaat voor BNNVARA een programma voor de zaterdagavond maken, dat vanaf januari volgend jaar te zien zal zijn, meldt de omroep. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend.

'Ik hijs de zeilen'

"DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen", zegt Van Nieuwkerk in een persbericht van BNNVARA. "We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen."

Bekijk hier enkele hoogtepunten uit De Wereld Draait Door uit de afgelopen 15 jaar:

Matthijs van Nieuwkerk in DWDD van 2005 tot 2020

BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox prijst DWDD als "een van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis. Onder leiding van Van Nieuwkerk "vond het programma zichzelf keer op keer opnieuw uit en wist het kijkers steeds te verrassen, te boeien en te ontroeren".

DWDD is "de publieke omroep ten voeten uit: journalistiek, cultuur, media, wetenschap, op een zo toegankelijk mogelijke manier. Matthijs is een uniek talent, dat gelukkig ook in de toekomst te zien blijft bij de NPO", reageert directeur Video van de publieke omroep, Frans Klein.

ANP
Matthijs van Nieuwkerk

De Wereld Draait Door begon in 2005 en het ontwikkelde zich tot een van de populairste programma's op de Nederlandse televisie. Het wordt op doordeweekse dagen live uitgezonden vanuit Amsterdam. In de loop der jaren ontstonden er ook veel spin-offs, waaronder een DWDD-festival, concerten, documentaires, een pop-up-museum en colleges.

Van Nieuwkerk was er vanaf het begin bij. Eerst werd het afwisselend gepresenteerd door Van Nieuwkerk en Francisco van Jole, maar die laatste stopte er al snel mee. Van 2006 tot 2008 nam Claudia de Breij de presentatie voor haar rekening op maandag.

DWDD heeft meerdere prijzen gewonnen, onder meer de Zilveren Nipkowschijf in 2011 en de Gouden Televizier-Ring (2007).

'Nooit verlegen over salaris'

Van Nieuwkerk kreeg niet alleen maar lof. Vooral zijn salaris veroorzaakte de laatste jaren bijna elk jaar ophef. Eind vorig jaar vroeg minister Slob van Media BNNVARA en de NTR nog opheldering over de kosten van het programma College Tour, dat Van Nieuwkerk erbij presenteerde.

"Ik ben over dat salaris nooit verlegen geweest", zei Van Nieuwkerk daar vorig jaar over, in gesprek met Özcan Akyol in het tv-programma Sterren op het Doek. "In elke bedrijfstak, als je een scorende spits bent of je werkt harder, of je bent er veel vaker, je hebt iets meer succes, dan verdien je ook beter. Dat is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl