Matthijs van Nieuwkerk
NOS NieuwsAangepast

Minister Slob wil opheldering over kosten College Tour

Minister Slob van Media wil opheldering van de omroepen BNNVARA en NTR over de kosten van het programma College Tour. Die zijn met 42,7 procent toegenomen sinds Matthijs van Nieuwkerk het programma presenteert, bleek deze week uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.

Dat is anders dan het ministerie eerder was voorgesteld, zegt Slob. Dit voorjaar stelde VVD-Kamerlid Aartsen vragen over de kwestie. Daarop antwoordde de minister dat de kostenstijging gering was. "En nu blijkt het om een forse stijging te gaan. Daar zit dus licht tussen en daar wil ik opheldering van de omroepen over krijgen", zegt de minister.

Meer dan ministerssalaris

Na het vertrek van presentator Twan Huys wilde de publieke omroep met Van Nieuwkerk opnieuw een bekende presentator op het programma zetten. Die wilde dat wel, maar zou als voorwaarde hebben gesteld dat productiebedrijf Medialane het programma zou maken. Omdat hij door het bedrijf niet als presentator betaald zou zijn maar als formatontwikkelaar, viel het bijbehorende honorarium niet onder de beloningsnormen voor presentatoren en kon hij dus meer verdienen dan een ministerssalaris.

Slob wil kijken of hij dit soort constructies kan voorkomen. "Ik wil die onmogelijk maken. Dat is best wel ingewikkeld om te regelen, dus dat moeten we nauwkeurig doen. Ik zal er volgend jaar op terugkomen hoe we dit gaan aanpakken." Hij richt zich daarbij ook op de constructie die gebruikt is bij het BNNVARA-programma Floortje naar het einde van de wereld.

'Van Nieuwkerk volgens norm betaald'

BNNVARA en de NTR laten in een gezamenlijke reactie weten dat de kostenstijging van College Tour niet enkel kwam omdat Medialane het programma ging maken. Er moest ook een bedrag worden uitgekeerd aan bedenker Twan Huys en het programma moest een zogenoemde restyling ondergaan, omdat het verhuisde van NPO 2 naar NPO 1.

Daarnaast was het volgens de NTR en BNNVARA logisch dat Medialane werd gekoppeld aan het programma, omdat er weinig voorbereidingstijd was en Van Nieuwkerk eerder al goed had samengewerkt met het bedrijf. De omroepen benadrukken dat Van Nieuwkerk als presentator "binnen de voor hem geldende" norm van de omroepsalarissen is betaald en niet als formatontwikkelaar op de loonlijst stond.

"Er zijn daarnaast geen extra kosten in de programmabegroting opgenomen die op wat voor wijze ook bij hem terecht zijn gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl