Julio Poch bij Jinek RTL/Jinek

Minister Grapperhaus van Justitie is bereid om met Julio Poch en zijn advocaten om tafel te gaan zitten om tot een regeling te komen. Dat maakten de advocaten van de Argentijns-Nederlandse piloot, Carry en Geert-Jan Knoops, bekend in het RTL-programma Jinek.

Een woordvoerder van Grapperhaus bevestigt dat de minister met Poch en zijn advocaten wil gaan praten, nadat een feitenonderzoek naar de kwestie is verschenen. Dat komt naar verwachting over een paar maanden.

Wat de regeling waar de advocaten over spreken inhoudt, is niet bekend. Maar volgens Carry Knoops hoeft er, als Poch en Grapperhaus tot overeenstemming komen, geen rechtszaak te komen. Ze zegt verheugd te zijn dat Grapperhaus bereid is om in gesprek te gaan.

Gesprek afgehouden

Maandag werd bekend dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de Argentijnse autoriteiten op het idee bracht om Poch in 2009 in Spanje aan te houden. Argentinië wilde hem graag uitgeleverd hebben, maar Nederland levert geen onderdanen uit aan dat land en Poch heeft behalve de Argentijnse ook de Nederlandse nationaliteit.

Hij werd door Argentinië verdacht van deelname aan zogenoemde dodenvluchten, waarbij tegenstanders van de Argentijnse dictatuur in de jaren 70 boven zee uit het vliegtuig werden gegooid. Nadat hij jarenlang in een Argentijnse cel had gezeten, werd Poch in 2017 vrijgesproken.

Nu eist hij een schadevergoeding van de Nederlandse Staat. Maar een gesprek hierover werd "altijd afgehouden", zegt Knoops, tot de bekendmaking over de inmenging van het OM in de zaak. Carry Knoops: "En nu met dit nieuws heeft de minister wel gezegd: ik ben bereid om met jullie om tafel te gaan zitten."

De advocaten zijn tevreden over de uitnodiging van Grapperhaus:

Advocaten Poch: 'Waardering voor moeite om waarheid boven tafel te krijgen'

Voor de partijen gaan praten wil Grapperhaus de bevindingen afwachten van een commissie onder leiding van oud-advocaat-generaal Machielse. Die doet een feitenonderzoek en kijkt of er in de zaak-Poch informatie is achtergehouden.

STER reclame