AFP
NOS Nieuws

Dino-voorouder van de tyrannosaurus rex ontdekt in Canada

In Canada is een nieuw soort dinosaurus ontdekt. De Canadese boer en dinofanaat John de Groot vond het oudste dinofossiel van de Thanatotheristes Degrootorum, een ver familielid van de beruchte tyrannosaurus rex.

De Groot vond de fossielen bijna tien jaar geleden met zijn vrouw aan de oever van een rivier in Alberta. "Daarom is de dino vernoemd naar John en Sandra de Groot", zegt Anne Schulp, paleontoloog van Naturalis en Universiteit Utrecht, in Nieuws en Co.

'Een meter of zeven'

Degrootorum is het meervoud van De Groot, legt Schulp uit. "En dan krijg je een beetje potjeslatijn en potjesgrieks, want thanatos komt weer van de Griekse god die zich met de dood bezighoudt en de oogster van de doden. Die dinosaurus is natuurlijk wel een hele enge vleeseter."

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is deze Thanatotheristes Degrootorum eigenlijk helemaal niet zo groot. "Hij zou een meter of zeven bij elkaar zijn geweest", zegt Schulp.

AFP
Thanatotheristes Degrootorum

De nieuwe soort is daarmee kleiner dan de T. rex, die ongeveer 14 miljoen jaar later leefde. "De tyrannosaurus die we allemaal kennen leefde 66 miljoen jaar geleden. Dat was een beest van 12 meter", zegt Schulp. "Wat we zien is dat ze in de jaren steeds groter werden. En de voorpootjes werden juist steeds kleiner."

Gat van 20 miljoen jaar

De fossielen betroffen slechts enkele stukjes van de schedel. Maar die waren al zo bijzonder, dat er een hele wetenschappelijke studie aan is gewijd. Ieder detail hebben wetenschappers met bekende tyrannosaurussen vergeleken.

Volgens de wetenschappers is de ontdekking belangrijk, omdat het meer inzicht geeft in hoe de tyrannosaurussen evolueerden. "We hadden tot een paar jaar geleden een 20 million year gap", zegt Schulp. "Daar zat gewoon een hiaat van 20 miljoen jaar in onze kennis van de vroege evolutie van die beesten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl