Politie tijdens de ontmanteling van een drugslaboratorium op een vrachtschip waar crystal meth gemaakt werd.
NOS Nieuws

Schipper drugsboot 'dacht dat ze medicijnen wilden maken'

In Breda is de rechtszaak tegen een schipper uit Breda en drie Mexicanen begonnen die worden verdacht van het produceren van crystal meth op een binnenvaartschip in Moerdijk. Het was de eerste keer dat een drijvend drugslab is gevonden in Nederland. De Mexicanen hebben mogelijk banden met beruchte Mexicaanse drugskartels.

Als eerste wordt schipper B. gehoord. Hij vertelt dat hij in Amsterdam is aangesproken door twee mensen die wel iets op zijn schip wilden gaan doen. "Hij dacht dat ze medicijnen wilden maken op zijn schip en heeft daar toen toestemming voor gegeven", zegt verslaggever Marc-Robin Visscher in Nieuws en Co op Radio 1.

Toen wist ik dat ik niet meer terug kon.

Schipper B.

"In Moerdijk is toen een container op zijn schip gezet en hij zegt dat hij niet wist wat daar in zat. Ook werden in het ruim van het schip speciale ruimtes gemaakt, maar die heeft hij nooit gezien, zegt hij."

Op een bepaald moment kreeg hij te horen "dat ze iets met pillen gingen doen". Hij dacht toen dat het om xtc ging. "Toen wist ik dat ik niet meer terug kon", zei B. Meer details wil hij niet geven omdat hij bang is dat hem en zijn familie iets wordt aangedaan.

'Houdt u van meisjes?'

De Mexicaanse verdachten hebben tot nu toe gezwegen tijden de politieverhoren. De eerste Mexicaan zegt volgens Visscher ook in de rechtszaal niets, wat de rechtbankvoorzitter ook vraagt. "'Kent u de schipper?' Geen antwoord. 'Was u op het schip toen de politie aan boord kwam?' Geen antwoord. 'Rookt u?' Geen antwoord. 'Houdt u van een borrel?' Geen antwoord. 'Ik kan u nog vragen of u van meisjes houdt, maar dat heeft denk ik geen zin', grapte de rechtbankvoorzitter."

De tweede Mexicaan was iets spraakzamer en wilde op eenvoudige vragen wel antwoord geven. "Maar als de vragen concreter worden weigert ook deze verdachte verder te antwoorden. En ook zijn broer, de derde Mexicaan, weigert vragen te beantwoorden", zegt Visscher.

Tot nu toe hebben de ondervragingen weinig informatie opgeleverd. Donderdag gaat de zaak verder en dan zal ook aan bod komen hoe het kan dat het schip tijdens het oprollen van het drugslab door de politie ineens begon te zinken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl