Hoofdkantoor van Rabobank
NOS NieuwsAangepast

Ook Rabobank laat rijke spaarders straks rente betalen

Rabobank gaat negatieve rente rekenen voor bedragen boven 1 miljoen euro. In plaats van rente te ontvangen, moeten klanten voortaan 0,5 procent rente op het spaargeld toeleggen.

De bank volgt daarmee ING en ABN Amro die vanaf april negatieve rente gaan rekenen voor bedragen boven de miljoen. Banken besloten tot de maatregel, omdat zij zelf negatieve rente moeten betalen bij de Europese Centrale Bank, waar ze overtollige tegoeden moeten onderbrengen.

Het gros van de klanten van Rabobank heeft niet te maken met de negatieve rente. Ze blijven een rente van 0,01 procent houden over bedragen tot 1 miljoen euro, hetzelfde rentepercentage dat spaarders met meer dan 1 miljoen aan spaargeld nu nog ontvangen .

Geen garanties

De negatieve rente gaat vanaf juli in voor particuliere spaarders, voor zakelijke klanten vanaf 1 mei. Volgens Rabobank gaat het om zo'n 7000 klanten die rente moeten gaan toeleggen op hun spaargeld. "99,9 procent van alle particuliere en zakelijke klanten blijft nog steeds gevrijwaard van negatieve rente", zo schrijft de bank.

De bank kan niet uitsluiten dat negatieve rente ooit voor klanten met minder dan 1 miljoen spaargeld gaat gelden. "Rabobank kan daar gezien de voortdurend aanhoudende lage rentes helaas geen garanties op geven."

Eerder deed ABN Amro wel de belofte dat er nooit negatieve rente wordt gerekend voor het gros van de spaarders, meer specifiek voor de klanten met minder dan 100.000 euro op hun spaarrekening.

Goede doel

Onder de partijen die negatieve rente moeten gaan betalen vallen ook goede doelen. Die klaagden vorige week dat ze door de negatieve rente tonnen verliezen op het geld dat met collectes wordt opgehaald. Voor bedragen boven 12,5 miljoen euro moest er namelijk bij Rabobank al rente betaald worden. De bank zegt dat er met dit soort partijen ruimhartige afspraken kunnen worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl