Twee Chinees-Nederlandse kinderen bij een viering van Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

Chinese gemeenschap doet aangifte wegens 'discriminerend en haatzaaiend' lied

Het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen is "discriminerend en haatzaaiend", zeggen 57 Chinees-Nederlandse organisaties in een gezamenlijke verklaring namens de Chinese gemeenschap in ons land. Vrijdag werd het lied uitgezonden op Radio 10 door dj Lex Gaarthuis in zijn show Laat met Lex. Het was bedoeld als "satire", naar aanleiding van het coronavirus.

Meerdere leden van de Nederlands-Chinese gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen Gaarthuis en het radiostation. Hoeveel mensen aangifte gedaan hebben, is niet duidelijk. "Maar in mijn directe omgeving zijn het er zeker al vier of vijf", zegt een woordvoerder. "We zijn echt heel boos".

Uitzonderlijk veel meldingen

Het landelijke meldpunt voor discriminatie heeft inmiddels 3000 meldingen binnengekregen over het lied. "Dat is uitzonderlijk hoog voor een incident", zegt een woordvoerder. "We krijgen jaarlijks tussen de 4500 en 5000 meldingen binnen."

In het lied worden discriminerende termen gebruikt als "stink-Chinezen". Ook wordt gezongen: "Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen." Volgens de Chinees-Nederlandse organisaties wordt daarmee gesuggereerd dat er voor Chinezen geen plaats is in Nederland.

De Nederlands-Chinese Miki, die niet met haar achternaam genoemd wil worden, deed melding bij de politie en het discriminatiemeldpunt, vertelt ze in het Radio 1-programma Nieuws en Co.

"Toen ik dat liedje zag, kon ik maar vijf of tien seconden blijven kijken", vertelt Miki. "Ik was zo boos en ik schaam me gewoon. Ik was verbaasd dat dit soort liedjes nog steeds gemaakt worden."

DJ Lex Gaarthuis zond het lied vrijdag uit

Het lied werd geschreven door Rotterdamse Toon, een fictief personage dat is gecreëerd door Gaarthuis. De dj bood zaterdag zijn excuses aan voor het uitzenden van het lied. Hij zei dat reacties hem aan het denken hebben gezet. Radio 10 en de dj spraken toen van een fout en verwijderden video's van het lied.

De excuses van Gaarthuis klonken volgens Miki te licht. "Het lijkt alsof hij vindt dat hij een paar mensen misschien een beetje belachelijk heeft gemaakt. Hij heeft nooit in onze schoenen gestaan."

In een nieuwe reactie laat Radio 10 weten de inhoud van de aangiften niet te kennen en er niet inhoudelijk op kunnen reageren. "Maar we willen nogmaals benadrukken dat Radio 10 en Lex betreuren wat er is gebeurd en dat we hiervoor onze excuses aanbieden. Dat hebben we vandaag ook persoonlijk gedaan aan vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap."

Onfatsoenlijk en diep kwetsend

"Wij leven al meer dan honderd jaar in vrede en harmonie met iedereen in Nederland, en daarbij tolereerden wij ook de vele grappen over Chinezen", staat in de verklaring van de Chinese gemeenschap. "Maar door dit lied is er een grens overschreden."

"Wij gunnen het iedereen om een grap te maken of satire te bedrijven", zeggen de Chinese organisaties. "Dit kan het leven verrijken, maar deze vrijheid kent ook verantwoordelijkheden en grenzen. Een lied over het coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend."

Zaterdag werd al de petitie We zijn geen virussen! begonnen tegen discriminatie van Nederlanders met een Chinese achtergrond. Die is inmiddels bijna 30.000 keer ondertekend, waarvan bijna 25.000 keer in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl