Mark Haagen

"Ik heb wel eens wat meegemaakt wat turbulentie betreft, maar dit was echt niet leuk", zegt Mark Haagen uit Kamerik. Samen met twee vrienden was hij met een vlucht van Air Europa onderweg naar Schiphol na een weekendje Madrid. Het toestel, een Boeing 787, kon door storm Ciara niet landen en keerde uiteindelijk - volgens Haagen met heel wat gespannen passagiers - terug naar Spanje.

"We hadden eigenlijk een hele rustige vlucht", zegt Haagen tegen de NOS. "Maar op zo'n 900 meter hoogte, toen we de landing gingen inzetten, kregen we ineens enorme turbulentie."

Na een paar rondjes vliegen boven Noord-Holland probeerde het toestel te landen. Kort voor de baan maakten de piloten een doorstart. Volgens radargegevens mislukten drie pogingen om te landen. "Twee keer was dat echt op ongeveer 100 meter hoogte."

Een inzittende raakte behoorlijk in paniek, is te horen in dit filmpje van Haagen:

Angstige momenten bij landingspoging op Schiphol van Air Europa

Volgens Haagen was er aan boord paniek. "Alles klapperde, de maskers kwamen nog net niet uit het plafond. Mensen raakten in een soort shocktoestand: schreeuwen, misselijk, overgeven. Echt alles wat je je kan bedenken bij een slechte film."

Haagen zat zelf bij een raam boven de vleugel en zag de baan steeds dichterbij komen. "Ik durf wel te zeggen dat ik bang was, ja. Als je ziet wat voor krachten en luchtstromen er op zo'n vleugel terechtkomen, van die enorme luchtzakken. Ik ben helemaal niet bang voor turbulentie, als dat op kilometers hoogte is. Maar als dat gebeurt op 600 meter, vind ik het niet meer zo tof."

'Viel wel mee'

Een andere inzittende, Saranda Adriana, zegt tegen het AD dat het "wel meeviel". Er werd inderdaad door iemand hard geschreeuwd, zegt ze in de krant, "maar over het algemeen was het vrij stil in het vliegtuig". "Het was wel even chaotisch en onduidelijk. Er werd ook niets gezegd door de bemanning."

Marc Haagen denkt dat de piloten goed hebben gehandeld. "Ze hadden niet anders gekund", zegt hij. "En ik ben ook heel blij dat ze niet toch hebben geprobeerd te landen. Want dit was echt onverantwoord."

De hockeywedstrijden van m'n kinderen werden afgezegd, maar wij mochten wel met 300 man richting Schiphol vliegen.

Mark Haagen

Aangezien het al een paar dagen duidelijk was dat Ciara er aan zat te komen, vond Haagen het wel vreemd dat er überhaupt gevlogen werd. "De hockeywedstrijden van m'n kinderen werden afgezegd, maar wij mochten wel met 300 man richting Schiphol vliegen. Dat is eigenlijk wel een beetje raar."

Haagen is nu weer terug in Madrid en wacht op verdere informatie. Waarschijnlijk krijgen ze vannacht een hotelovernachting aangeboden en worden de 300 passagiers morgen verdeeld over vluchten naar Schiphol.

STER reclame