Schade in Warffum in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Ciara trekt weg, problemen verwacht in ochtendspits

De storm Ciara trekt langzaam weg uit Nederland. Alleen in het zuidoosten geldt nog enige tijd code oranje, met buien en lokaal zeer zware windstoten. Ook morgenvroeg wordt door de nasleep van storm Ciara nog onstuimig weer verwacht. De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten daardoor een zware spits.

Rijkswaterstaat laat vannacht de verlichting bij snelwegen overal aan. Zo kunnen mensen beter zien of er takken of andere zaken op de weg liggen.

Volgens de NS is de situatie op het spoor ondanks een reeks incidenten op dit moment "goed beheersbaar". De spoorwegen verwachten wel dat de gevolgen van de storm op de rails morgen ook nog merkbaar zullen zijn.

Veel schades

Ciara, de eerste storm van 2020, heeft, hoewel er geen grote maatschappelijke ontwrichting is geweest, op veel plekken schade veroorzaakt. Bomen zijn uit de grond gerukt, op sommige plekken begaven daken van gebouwen het of zijn gevels ingestort. Verzekeraar Interpolis heeft inmiddels bijna 600 schademeldingen binnengekregen.

Dit zijn beelden van incidenten vanavond, onder meer een stal voor koeien is ingestort:

In de avond vooral schade in binnenland door Ciara

Bij een boerderij ten noorden van Hoogeveen is een koeienstal door de storm in elkaar geklapt. Dat heeft zeker één koe niet overleefd, meerdere koeien raakten gewond.

In Rotterdam zijn veertig woningen ontruimd, omdat het platte dak van een portiekflat is losgekomen.

De bewoners kunnen vannacht niet thuis slapen:

Woningen ontruimd in Rotterdam: 'Ik zat tv te kijken toen ineens het licht uitviel'

De ANWB adviseerde mensen aan het einde van de middag om niet de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. De bond kreeg veel meldingen binnen over afgewaaide takken en omgevallen bomen op de weg.

In Den Haag kwam een man met zijn auto onder een boom terecht. "'Ik had niet de snelheid om gas te geven, maar zei nog wel tegen vrouw en dochter: bukken!"

Hij vertelt verder dat hij er zonder kleerscheuren vanaf kwam:

Boom valt op rijdende auto: 'Zag de boom in m'n ooghoek op me afkomen'

Rijkswaterstaat is volop bezig om de wegen begaanbaar te houden en moet vaak ingrijpen. Zo viel op de A1 bij Blaricum een boom op een geluidswal. Ook is op de A12 bij het Prins Clausplein een betonnen deel van een geluidswal losgekomen.

Het aantal ongelukken lijkt mee te zijn vallen. Rijkswaterstaat meldde dat het rustiger was op de weg dan normaal op zondag. "Het lijkt erop dat mensen hun gedrag aanpassen op het weer", zei een woordvoerder.

Eerder op de dag gingen ook veel mensen naar buiten om van het uitzonderlijke weer te genieten:

Strandwandelaars genieten van storm Ciara

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl