NOS SportAangepast

Judoka Grol behoort tot 'absolute wereldtop' met goud op Grand Slam

Samenvatting: judoka Grol pakt op ippon goud in Parijs

Mooi succes voor Henk Grol. De 34-jarige judoka heeft op de Grand Slam in Parijs de gouden medaille veroverd in de categorie boven 100 kilogram.

Grol wist de Japanner Kokoro Kaguera met een beenveeg naar de mat te brengen en van de zij op de rug te draaien. Dat werd in eerste instantie met een waza-ari gehonoreerd, maar door ingrijpen van de jury werd het ippon.

Grol won het toonaangevende toernooi in de Franse hoofdstad - ook wel gezien als het Wimbledon van het judo - voor het laatst in 2011, toen nog in de klasse tot 100 kg.

'Absolute wereldtop'

"Dit voelt heel goed. Supermooi, winnen van een Japanner in de finale. Wat moet ik meer zeggen?", reageerde Grol na afloop. "Ik heb laten zien tot de absolute wereldtop te behoren in een olympisch jaar."

Gouden Grol: 'Ik laat in olympisch jaar zien tot absolute wereldtop te behoren'

Dit jaar staat voor Grol ook volledig in het teken van de Spelen in Tokio. "Het gaat maar om één ding: op mijn vierde Olympische Spelen mijn derde olympische medaille te halen."

"Ze zeggen allemaal dat ik te oud ben, dat het niet meer kan", vervolgde de 34-jarige Nederlander. "Maar dat mag je zelf wel invullen..."

Na het EK begin mei krijgt Grol te horen of hij een olympisch ticket krijgt toegewezen. Een commissie zal dat gaan bepalen. De andere gegadigde is Roy Meyer, die zevende werd in Parijs.

Brons voor Korrel

Ook in een gewichtsklasse lager (-100 kg) viel Nederlands succes te noteren. Michael Korrel greep daar de bronzen medaille door zijn Servische opponent Bojan Dosen met golden score op ippon te verslaan.

"Als ik de dag zo afsluit, denk ik dat ik tevreden mag zijn", aldus Korrel. Er is één ding dat telt dit jaar en dat zijn de Olympische Spelen."

Bekijk in de carrousel de samenvatting van de partijen van Korrel en Van 't End:

Korrel pakt brons in Parijs, stap buiten mat kost Van 't End medaille

Korrel was als huidige nummer één van de wereld titelkandidaat op het prestigieuze toernooi in de Franse hoofdstad. Tot aan de halve finales was er geen vuiltje aan de lucht, maar daarin stuitte hij op de Israëliër Peter Paltchik.

Verbazing bij Van 't End

Noël van 't End verloor de strijd om plaats drie (-90 kg). De wereldkampioen was op de rand van de mat in gevecht met de Fransman Axel Clerget en werd in dat duel met beide voeten buiten de mat geduwd. Dat betekende de derde straf in de partij voor de Nederlander.

Daarop werd Van 't End gediskwalificeerd en ging Clerget met de zege aan de haal. Van 't End was het er overduidelijk mee oneens. "Dit slaat echt helemaal nergens op, ik word vol buiten de mat geduwd", zei hij na afloop.

"Ik probeer met alle macht weer in de mat gekomen, krijg ik een straf. Dat kan alleen in Frankrijk tegen een Fransman. Anders pak ik hem gewoon aan."

Bekijk in de carrousel de reacties van Korrel en Van 't End:

Clerget was geen onbekende voor Van 't End. Hij versloeg de Fransman vorig jaar in de kwartfinales van het WK in Tokio, dat de Nederlander uiteindelijk zou winnen.

Voor zijn partij met Clerget had Van 't End op het prestigieuze toernooi afgerekend met de Canadees Mohab El Nahas, de Fransman Maxime Aminot en de Pool Piotr Kuczera. Na een nederlaag in de halve finales tegen de Japanner Kenta Nagasawa restte de partij om het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl