Provinciehuis Brabant
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

VVD en CDA praten met FvD over Brabantse coalitie

VVD en CDA in Noord-Brabant gaan proberen om met Forum voor Democratie een coalitie te vormen. De VVD laat in een verklaring weten gesprekken daarover te willen voeren.

Eerder deze week hadden de verkenners al gezegd dat dit de "meest realistische optie" was om tot een nieuwe coalitie te komen. Het CDA en FvD hadden al eerder gezegd dat ze deze weg willen bewandelen.

De VVD heeft deze week voorbereidende gesprekken gevoerd met de twee partijen, en daarnaast gepraat met D66, GroenLinks, PvdA en SP. Vervolgens is gekozen voor coalitieonderhandelingen met CDA en FvD.

De drie partijen hebben samen niet genoeg zetels voor een meerderheid, weet Omroep Brabant. Mogelijk worden er later nog meer partijen bij de gesprekken betrokken.

Stikstofbeleid

Brabant zit zonder provinciebestuur sinds het CDA de vorige coalitie liet vallen. In december werd de samenwerking met VVD. PvdA, D66 en GroenLinks opgezegd omdat de christendemocraten zich niet konden vinden in het stikstofbeleid. Het CDA stelt nu als voorwaarde voor een nieuwe coalitie dat de landbouw- en natuurparagraaf wordt herschreven.

Dat Forum voor Democratie bij de onderhandelingen wordt betrokken, is opvallend. Deze zomer noemde vicepremier Hugo de Jonge het "onwaarschijnlijk" dat het CDA zou kunnen samenwerken met FvD. De partij van Thierry Baudet heeft op dit moment alleen een gedeputeerde in Limburg, op persoonlijke titel.

Landelijke reacties

Partijen die niet zijn uitgenodigd voor de coalitiegesprekken reageren teleurgesteld. GroenLinks-leider Klaver en de Brabantse gedeputeerde Grashoff (ook GL) zijn verontwaardigd. "Niet alleen omdat VVD en CDA in de week van de Marokkanen-tweet zo de kant van racisme kiezen, maar ook omdat de provincie cruciaal is in het aanpakken van de stikstofcrisis. Die crisis is in Brabant het grootst. VVD en CDA kiezen nu voor samenwerking met de stikstofontkenners."

D66-leider Rob Jetten twittert dat CDA en VVD principes overboord gooien. Ook hij wijst op de Marokkanen-tweet van Thierry Baudet.

De CDA-ministers Hoekstra en De Jonge noemen de tweet van Baudet "buitengewoon grievend" en "ranzig" maar zij vinden het aan de CDA'ers in Brabant om een afweging te maken over een coalitie met FvD. Premier Rutte vindt ook dat Baudet ruiterlijk zijn excuses moet aanbieden, maar de kwestie is geen reden om FvD uit te sluiten, zegt hij.

Advertentie via Ster.nl