Opsporingsfoto's van Qassim al-Rimi
NOS NieuwsAangepast

Trump: leider al-Qaida Arabisch Schiereiland gedood

President Trump meldt dat het Amerikaanse leger een leider van terreurgroep al-Qaida heeft gedood. Bij een operatie in Jemen zou Qassim al-Rimi, de baas van de al-Qaida-afdeling op het Arabisch schiereiland zijn omgebracht.

Er kwamen de laatste dagen al berichten uit Jemen waarin gezegd werd dat Rimi bij een droneaanval was gedood, maar bevestigd werden die niet. Trump meldt niet wat voor soort anti-terreuroperatie tegen al-Qaida het was en of het om een aanval met een drone ging.

Buitensporig veel geweld

Rimi dook zondag nog op in een videoboodschap waarin hij namens al-Qaida een aanslag op de vliegbasis in Florida in december opeiste. Experts betwijfelden al of de video recent was opgenomen. Bij de aanslag kwamen drie mensen om. De dader was een 21-jarige man uit Saudi-Arabië die een militaire opleiding kreeg op de basis.

Volgens Trump heeft de al-Qaida-tak van Rimi, AQAP (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula) buitensporig veel geweld gebruikt tegen burgers in Jemen en mensen geïnspireerd om aanslagen te plegen tegen de VS. AQAP wordt gezien als een van de machtigste regionale afdelingen van al-Qaida.

De president zegt dat de terreurorganisatie aanzienlijk wordt verzwakt door de dood van Rimi. "Het brengt ons dichter bij het uitschakelen van groepen die een dreiging vormen voor onze veiligheid."

Jihad

Rimi werd in 1978 geboren in het westen van Jemen, vlak bij de hoofdstad Sanaa. Al op jonge leeftijd raakte hij betrokken bij jihadistische groeperingen. Zo gaf hij in de jaren 90 trainingen aan militanten in al-Qaida-kampen in Afghanistan, schrijft de BBC.

In 2004 werd Rimi samen andere al-Qaida-aanhangers, onder wie Rimi's voorganger Nasir al-Wuhayshi, vastgezet in een zwaarbewaakte gevangenis in Sanaa. Twee jaar later ontsnapten ze en zetten ze hun jihadistische activiteiten voort. Toen in 2009 de Saudische en Jemenitische takken van al-Qaida werden samengevoegd tot AQAP, werd Wuhayshi daar de leider van. In 2015 werd hij gedood bij een Amerikaanse droneaanval, Rimi volgde hem op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl